Χωρίς εκπλήξεις το χθεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή

Την παραπομπή του πρώην υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική επιτροπή  για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έδειξαν τα αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας. Ωστόσο, η όλη συζήτηση κινήθηκε γύρω απο ανούσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, χωρίς να προκύψει κάποιο νέο στοιχείο στην υπόθεση.

Αναμενόμενη ήταν και η στάση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έφτασε στη Βουλή  μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και ενώ η ψηφοφορία βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη.Καθ’όλη τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Σαμαράς απουσίασε με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα. Η κίνηση ωστόσο του πρωθυπουργού είχε ως στόχο να δείξει ότι προτίθεται να κρατήσει αποστάσει απο την εν λόγω υπόθεση.

Εν τω μεταξύ, η χθεσινή συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, ενώ ξεκίνησε με την ανατροπή της τελευταίας στιγμής επι του ζητήματος της διαδικασίας διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Μετά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο, ο πρόεδρος του Πασοκ ζήτησε να στηθούν τέσσερις κάλπες, πρόταση με την οποία σύμφώνησαν τελικά όλα τα κόμματα. Να υπενθυμίσουμε ότι είχε αποφασισθεί η ψηφοφορ’ια να γίνει με επτά κάλπες.

Η συζήτηση που ακολούθησε δεν προσέφερε νεα στοιχεία στην υπόθεση και εστιάστηκε στις αψιμαχίες μεταξύ των κομμάτων της τρικομματικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με αποκορύφωμα τις σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ Βενιζέλου Τσίπρα.

Πάντως, πέρα απο την αναμενόμενη παραπομπή Παπακωνσταντίνου αίσθηση προκαλέι ότι την πρόταση των ΑΝΕΛ και της Χ.Α για παραπομπή Παπανδρέου ψήφισαν 80 βουλευτές, δηλαδή ο διπλάσιος αριθμός της συνολικής κοινοβουλευτικής δύναμης των δύο κομμάτων που φτάνει τους 37 βουλευτές.