Μια από τα ίδια το 13ο Διάταγμα περιοριστικών μέτρων

Χωρίς καμία αλλαγή το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την Παρασκευή το 13ο διάταγμα επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, το οποίο τίθεται σε ισχύ με χρονική διάρκεια επτά ημερών.

Έτσι, το ποσό της χωρίς μετρητά πληρωμής ή και μεταφοράς χρημάτων παραμένει στις €15.000 μηνιαίως, ανά φυσικό πρόσωπο και στις €75.000 μηνιαίως, ανά νομικό πρόσωπο, ανά πιστωτικό ίδρυμα προς λογαριασμούς που διατηρούνται σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα εντός της Δημοκρατίας.

Μετά την έκδοση του 12ου διατάγματος, παρέχεται πλέον η δυνατότητα τερματισμού κατάθεσης προθεσμίας πριν την λήξη της, για την αποπληρωμή παρατραβήγματος ή πιστωτικής κάρτας (πρόσθετα από την αποπληρωμή δανείου), εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος.

Το μέγιστο ποσό ανάληψης από τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές παραμένει στα €300.

Οι πληρωμές και οι μεταφορές χρημάτων σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα εντός της Δημοκρατίας, πέραν των €300.000 ανά συναλλαγή, επιτρέπονται για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων στο πιστωτικό ίδρυμα, χωρίς να υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής. Οι πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων, εκτός της Δημοκρατίας, για συναλλαγές που εμπίπτουν στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη, των οποίων τα όρια διαμορφώνονται ως εξής: μέχρι €500.000 ανά συναλλαγή με παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, χωρίς να υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής, από €500.001 μέχρι €1.000.000 ανά συναλλαγή, με έγκριση από την Επιτροπή στην οποία υποβάλλεται από το πιστωτικό ίδρυμα σχετικός τυποποιημένο κατάλογος που περιλαμβάνει τις πληρωμές αυτές και πέραν από €1.000.000 ανά συναλλαγή, με έγκριση από την Επιτροπή στην οποία υποβάλλεται από το πιστωτικό ίδρυμα το αίτημα για κάθε πληρωμή ή μεταφορά και τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα.

Οι μεταφορές χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας ανέρχονται σε €5.000 μηνιαίως ανά πρόσωπο για οποιοδήποτε λόγο, ενώ επιτρέπονται οι πληρωμές εκτός της Δημοκρατίας μέσω χρεωστικής, πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας. Το ποσό που μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι ανέρχεται σε €3.000 ή του ισόποσου σε ξένο συνάλλαγμα.