Χυμός πορτοκάλι για βελτίωση της μνήμης και εκφοράς λόγου

Ένα από τα πιο κοινά αλλά και δυσάρεστα συμπτώματα της γήρανσης, είναι η νοητική εξασθένηση της μνήμης.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χρειάζονται μόνο 2 μήνες για να βελτιωθούν κατά 8% η μνήμη, τα αντανακλαστικά και η εκφορά του λόγου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η βελτίωση οφείλεται στα φλαβονοειδή, που υπάρχουν στο πορτοκάλι. Φλαβονοειδή υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες και στα μύρτιλα. Τα φλαβονοειδή επιδρούν στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και την αποθήκευση των πληροφοριών.

Η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιών είναι αυτή που βελτιώνει την απώλειας μνήμης, σύμφωνα με νέα έρευνα, κατά την οποία όσοι καταναλώνουν σε καθημερινή βάση χυμό πορτοκαλιού έχουν 47% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μελλοντικά προβλήματα με τη μνήμη τους.

Η έρευνα κράτησε περίπου 20 χρόνια και διεξήχθη από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Οι συμμετέχοντες της μελέτης ήταν 27.842 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 51 χρόνια και όλοι είχαν κάποια σχέση με τον τομέα της υγείας. Κάθε τέσσερα χρόνια υποβάλλονταν σε ερωτηματολόγια για τα προϊόντα που κατανάλωναν και σε τεστ για μνήμης για τις δεξιότητες και τις σκέψης τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν 6 μερίδες φρούτων και λαχανικών σε ημερήσια βάση, είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης. Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών σε αυτές της ηλικίες στις οποίες εξετάστηκαν οι συμμετέχοντες σημαίνει καλύτερη γνωστική υγεία μελλοντικά, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οι άνδρες μετά τα 51 τους χρόνια σταμάτησαν να τρώνε φρούτα και λαχανικά.

«Ένα από τα σημεία-κλειδιά της μελέτης είναι ότι παρακολουθήσαμε μια ευρεία ομάδα ανθρώπων για 20 χρόνια, οπότε τα συμπεράσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά», επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης.

Ασφαλώς το πορτοκάλι είναι ένα μόνο από τα φρούτα που μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης. Τα μούρα, τα κόκκινα λαχανικά και τα χόρτα, όπως υποστηρίχθηκε σε άλλο σημείο της ίδιας έρευνας έχουν εξίσου σημαντικές και ευεργετικές για τη μνήμη επιδράσεις.