Χρυσοστόμου: Όσοι λοιπόν λειτουργούν εκτός Νόμου δεν έχουν θέση στις τάξεις της Αστυνομίας

Μιλώντας εξάλλου στον επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο των ηρώων της Νατάς που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου ανέφερε πως για την Αστυνομία, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να πορευτεί μ΄ευλάβεια και συνέπεια πάνω στ΄ αχνάρια των ηρώων αστυνομικών που τιμούμε σήμερα.

Με το βλέμμα στραμμένο στις ένδοξες σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας που έγραψε με τη θυσία του μεγάλος αριθμός μελών μας σημείωσε , “ οφείλουμε να παραμείνουμε απαρέγκλιτα πιστοί στις ιερές παρακαταθήκες που μας έχουν αφήσει”.

O κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως η ηγεσία της Αστυνομίας, επιδιώκει με κάθε δυνατό τρόπο να ενσταλάξει στα εκατοντάδες μέλη της το μήνυμα που εκπέμπει η θυσία των συναδέλφων μας, ως πρότυπο μέγιστης ευσυνειδησίας, αυταπάρνησης και ολοκληρωτικής αφοσίωσης στην Υπηρεσία και την πατρίδα.

Επιβάλλεται συνέχισε, “ να γίνει αντιληπτό από κάθε μέλος μας ανεξαιρέτως, ότι όλοι εμείς, τα μέλη του αστυνομικού σώματος, που είμαστε ταγμένοι στην υπηρεσία του πολίτη, έχουμε ύψιστο καθήκον και υποχρέωση να καθοδηγούμαστε από την αυταπάρνηση και τη μεγαλειώδη θυσία των ηρώων συναδέλφων μας”.

Πρόσθεσε επίσης, πως η Αστυνομία οφείλει να καταβάλει το άπαν των δυνάμεών της , ούτως ώστε να είναι πλήρως αφοσιωμένη στην αποστολή της και να επιτελεί άψογα το λειτούργημα που της έχει αναθέσει η Πολιτεία, με στόχο την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών.

Πρωταρχικό μέλημα σημείωσε, “είναι να λειτουργούμε πάντοτε ως ένας ισχυρός μηχανισμός άμυνας ενάντια σε φαινόμενα οργανωμένου εγκλήματος, διαφθοράς και διαπλοκής, αλλά και κατάχρησης εξουσίας περιφρουρώντας αρχές, αξίες και ιδανικά, που τόση ανάγκη έχει η σύγχρονη κυπριακή κοινωνία”.

O Aρχηγός της Αστυνομίας της Κύπρου με την ευκαιρία που του δόθηκε – όπως είπε- υπογράμμισε εμφαντικά “ότι οι όποιες συμπεριφορές μελών της Αστυνομίας , οι οποίες εκφεύγουν του νόμου αδικούν κατάφωρα τους πολίτες που έχουμε ορκιστεί να υπηρετούμε και να προστατεύουμε , προσθέτοντας ωστόσο πως αδικούν και την τεράστια πλειοψηφία των μελών της, που νυχθημερόν εργάζονται με αυταπάρνηση και με κίνδυνο πολλές φορές της ζωής τους, με στόχο τη διαφύλαξη και προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών.

Υπογράμμισε επίσης για πολλοστή φορά, ότι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, επιδεικνύεται και θα συνεχίσει να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή.

Έστειλε ακόμη το μήνυμα πως η Αστυνομία, – και αυτό θα πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτό και ξεκάθαρο σε όλους, όπως είπε- λειτουργεί βάσει του νόμου και σχετικών κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία της.

Ξεκαθάρισε ακόμη πως “ όσοι λοιπόν λειτουργούν εκτός Νόμου και εκτός των αξιών και αρχών που θέλουμε να πρεσβεύει η Κυπριακή Αστυνομία σήμερα, δεν έχουν θέση στις τάξεις της”.

O κ. Χρυσοστόμου εκτίμησε ακράδαντα, ότι η όλη στάση και προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η Αστυνομία, που μετουσιώνονται στη στρατηγική που έχει χαράξει και κατ’ επέκταση στις δράσεις που αναλαμβάνει, συνιστούν το καλύτερο μνημόσυνο, καθώς και την ελάχιστη ανταπόδοση έναντι στον αγώνα και στη θυσία των συναδέλφων της, αλλά και όλων των παλληκαριών του νησιού που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Η θυσία των ηρώων μας είπε, παραμένει μέχρι σήμερα δυστυχώς αδικαίωτη, σημειώνοντας ωστόσο , πως το μεγαλείο της λειτουργεί ως ασίγαστη φωνή της συλλογικής μας συνείδησης, καλώντας μας επιτακτικά να εκπληρώσουμε το χρέος μας προς αυτούς και προς τη δοκιμαζόμενη πατρίδα μας συμπλήρωσε.

Στους συναδέλφους μας αστυνομικούς συνέχισε, Χριστάκη Χριστοφίδη και Αρέστη Σεργίου, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ως επίσης στον αγνοούμενο, Λεύκιο Ηροδότου, Λοχία του 361 Τάγματος Πεζικού της Εθνικής Φρουράς, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της εισβολής, στην περιοχή Μιας Μηλιάς – Κλεπίνης, αποτίνουμε φόρο τιμής.

Προτίμησαν κατέληξε , “όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Διονύσιος Σολωμός «στην άσπονδη πλημμύρα των εχθρικών αρμάτων δρόμο, ν’ ανοίξουν τα σπαθιά κι ελεύθεροι να μείνουν. Εκείθε με τους αδελφούς εδώθε με το χάρο»”.

Σε δηλώσεις του πως ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως δεν θα επιθυμούσε να προβεί σε οποιεσδήποτε περαιτέρω σχόλιο  σε σχέση με την υπόθεση ξυλοδαρμού κρατουμένου από μέλη της Αστυνομίας, σημειώνοντας πως “ τώρα είναι η ώρα των έργων και όχι των λόγων”.