Χριστόφιας: Το είπε και ο Σαμαράς ότι η ζημιά μεταδόθηκε από την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλέστηκε δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα ότι «οι λόγοι που οδήγησαν την Κύπρο στο μηχανισμό στήριξης είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους που οδήγησαν την Ελλάδα. Για να είμαστε ειλικρινείς , η ελληνική κρίση χρέους πέρασε από τις κυπριακές τράπεζες και στην Κύπρο. Δυστυχώς η ζημιά μεταδόθηκε από εμάς».

Τις δηλώσεις αυτές επικαλέστηκε ο κ. Χριστόφιας για να επισημάνει ότι η Κύπρος επηρεάστηκε κυρίως λόγω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και γενικά στην ελληνική οικονομία.

Σε γραπτή του ομιλία, την οποία ανέγνωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζος, στην 85Η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι εκείνο που απαιτείται πλέον είναι διαρθρωτικά μέσα για την προστασία του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος της Κύπρου και άμεση προώθηση της ανάπτυξης. “Το θέμα της οικονομίας και η διατήρηση ενός καλού βιοτικού επιπέδου του λαού μας αποτελούν εθνικό θέμα και ευθύνη όλων. Πρέπει παράλληλα να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές, να διαμορφωθεί ένα ακόμα πιο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον με κατάλληλο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και να αναβαθμισθούν και να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό οι διαθέσιμοι πόροι”.
Καθοριστικός παράγοντας που θα δώσει ώθηση είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Για το σκοπό αυτό, συνέχισε, μέσα στα πλαίσια της Κυβερνητικής Πολιτικής για προώθηση των Στρατηγικών Επενδύσεων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση Μηχανισμού Ταχείας Αδειοδότησης/Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων με αποστολή την επίσπευση των διαδικασιών με σκοπό την ταχεία χορήγηση των αδειών και υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων.

Μεγάλη σημασία δίνεται, τόνισε ο κ. Χριστόφιας και στην προώθηση της καινοτομίας με χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρομεσαίων. Προωθούνται επίσης, μέτρα και ενέργειες που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις και έχουμε θέση ως προτεραιότητες μας, την προώθηση μέτρων για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών .
Στον τομέα του εμπορίου, ακόμη και το 2012, που ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την κυπριακή οικονομία, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η επίδοση των κυπριακών εξαγωγών κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους ήταν ικανοποιητική με οριακή αύξηση των εξαγωγών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Στον τομέα της ενέργειας, με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ, έχουμε διανοίξει τη μεγαλύτερη προοπτική για τον τόπο σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες, τη μεγαλύτερη προοπτική για τις επόμενες γενιές των Κυπρίων, επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Πρόεδρος είπε πως η Κύπρος εφαρμόζει σήμερα ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η συνεισφορά των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας.
Σε σχέση με τον τουρισμό, ο Πρόεδρος είπε πως το 2012, οι αφίξεις περιηγητών στην Κύπρο καταγράφουν αύξηση της τάξης περίπου του 4% μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και ενδέχεται να ανέλθουν, μέχρι το τέλος της χρονιάς, σε 2.47 – 2.48 εκατομμύρια σε σχέση με 2.39 εκατομμύρια το 2011.