Χριστόφιας: “Πως η ανάγκη γίνεται ιστορία”

Το βιβλίο του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια,  «Πως η ανάγκη γίνεται ιστορία» παρουσίασε χθες βράδυ ο εκπαιδευτικός και πρώην Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου, σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία, παρουσία, μεταξύ άλλων, της ηγεσίας, βουλευτών και στελεχών του ΑΚΕΛ, της οικογένειας του Δημήτρη Χριστόφια και φίλων της αριστεράς.

Ο Δημητρης Χριστόφιας  στο βιβλίο του που όπως ο ίδιος προβλέπει, «θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων» αποτυπώνει  τη δική του ερμηνεία και απόψη για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου αλλά και τον ίδιο προσωπικά, μέσα από την πορεία και τη συμμετοχή του στα κοινά, που κορυφώθηκε με την άνοδό του στο ύπατο αξίωμα του τόπου.

Τα παιδικά χρόνια στο Δίκωμο, οι σπουδές στη Μόσχα, το ΑΚΕΛ, η πορεία προς την πολιτική ανάδειξη στα δύο κορυφαία αξιώματα, του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Δημοκρατίας, η πενταετής διακυβέρνηση, περιγράφονται και αναλύονται μέσα στις τετρακόσιες τόσες σελίδες, στα τριάντα ένα κεφάλαια του βιβλίου του, συνυφασμένα με το Κυπριακό.

capture

Στο βιβλίο του, όπως ανέφερε ο ίδιος στην παρουσίαση, καταγράφει τις προσωπικές του εμπειρίες συμμετοχής στα κοινά τα τελευταία εξήντα σχεδόν χρόνια. Αποτελεί, όπως είπε, ένα κράμα αυτοβιογραφίας, διανθισμένο με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα τελευταία εβδομήντα χρόνια.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που καταγράφονται στο βιβλίο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστόφια, είναι ότι «ο κυπριακός λαός τα τελευταία εβδομήντα τόσα χρόνια, τρέφεται με αυταπάτες και ψευδαισθήσεις και συντηρεί φρούδες ελπίδες και άπιαστα όνειρα, που τα καλλιεργεί με συνέπεια και πείσμα η δεξιά και η ακροδεξιά στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

«Όλα αυτά τα χρόνια η εκάστοτε τουρκική ελίτ, καθώς και η τουρκοκυπριακή αντιδραστική δεξιά, καραδοκούν και εκμεταλλεύονται, με την αρωγή του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και εκάστοτε τουρκικών κυβερνήσεων, τα συνεχή ολισθήματα αλυτρωτισμού της ελληνοκυπριακής δεξιάς και προωθούν το δικό τους `όραμα»` για επιβολή της διχοτόμησης της Κύπρου» ανέφερε.

Το μεγάλο θύμα, είπε, «αυτής της τραγελαφικής διαδικασίας είναι ασφαλώς ο κυπριακός λαός στο σύνολό του, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι πληρώνουν διαχρονικά βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες και υλικές θυσίες».

Με το βιβλίο του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στοχεύει, όπως ανέφερε, να αποκαλύψει «αλήθειες που η δεξιά ενταφίασε για ολόκληρες δεκαετίες, παραχαράσσοντας τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας και του λαού μας. Αποκαλύπτονται αλήθειες που καίνε και πονάνε, πράγματα που θεωρώ απαραίτητα να γνωρίζει και να παραδεχτεί η κοινωνία μας, αν κάποτε θα καταφέρουμε να λυτρώσουμε τον τόπο και το λαό μας».

Είναι πιθανό, ανέφερε, «το περιεχόμενο του βιβλίου να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από διάφορους επηρεαζόμενους, καθώς και από ΜΜΕ».

Καθοδηγητική πυξίδα για τον ίδιο, είπε, ήταν και παραμένει η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, ανεξαρτήτως τιμήματος.

Ανέφερε ότι κριτής όλων είναι ο λαός τον οποίο ο ίδιος υπηρέτησε «με συνέπεια για μισό αιώνα και βάλε, προσφέροντας το είναι μου» και από τον οποίο εκείνο που ζητά είναι «να με κρίνει αυστηρά μεν, αλλά με αντικειμενικότητα».

«Εμείς της Αριστεράς – και όχι μόνο – πρέπει να αποβάλουμε το προπέτασμα καπνού που μας έριξαν στα μάτια οι αντίπαλοί μας θολώνοντας μυαλά και να αποδώσουμε με καθαρό μυαλό «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του λαού τω λαώ» κατέληξε.