Χριστόφιας: Ο Αναστασιάδης υποκαθιστά το Εθνικό συμβούλιο με τις συσκέψεις Αρχηγών

Επικριτικός παρουσιάστηκε για ακόμη μία φορά ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αναφερόμενος στο Εθνικό Συμ βούλιο το οποίο όπως αναφέρει υποκαθιστά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με το συμβούλιο αρχηγών.

Δείτε αυτούσια την γραπτή ανακοίνωση την οποία εξέδωσε επί του θέματος:

Έχει ανακοινωθεί ότι αύριο, Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015, συνέρχεται το Συμβούλιο Αρχηγών των Κομμάτων. Είναι σαφές ότι επί διακυβέρνησης του κυρίου Νίκου Αναστασιάδη το Εθνικό Συμβούλιο, που αποτελεί έναν θεσμό που ίδρυσε ο πρόεδρος Μακάριος, με στόχο να επιτυγχάνονται συλλογικοί χειρισμοί στο Κυπριακό, υποκαθίσταται από τις συσκέψεις των αρχηγών των κομμάτων.

Το Εθνικό Συμβούλιο είναι μεν θεσμός συμβουλευτικός για τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτέλεσε όμως χώρο συλλογικού προβληματισμού και λήψης των πιο σοβαρών αποφάσεων για το Κυπριακό. Παραδείγματα αρκετά. Η ομόφωνη απόφαση του 1977 για λύση διπεριφερειακής ομοσπονδίας, ο προβληματισμός και η κατάληξη στις ομόφωνες προτάσεις το 1989, η ομόφωνη απόφαση της 9ης Σεπτεμβρίου 2009.

Η ουσιαστική κατάργηση του Εθνικού Συμβουλίου μπορεί να απαλλάσσει από αρκετούς πονοκεφάλους τον όποιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια να τετραγωνίζει τον κύκλο, όμως είναι θεσμός απαραίτητος και ωφέλιμος αφού πρόκειται για τους χειρισμούς στο Κυπριακό πρόβλημα μέσα σε ενίοτε κρίσιμες συνθήκες.

Κρίνω σκόπιμο να εκφράσω με παρρησία και με κριτικό πνεύμα την άποψή μου, η οποία εκπηγάζει από τον σεβασμό και τη διαχείριση του Εθνικού Συμβουλίου επί δικής μας προεδρίας.