Χριστόφιας: Ο Αναστασιάδης να πει ακόμα ένα “mea culpa” και να κυβερνήσει

«Είναι η ώρα ο κ. Αναστασιάδης να πάψει να ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους, να πει ακόμα ένα “mea culpa” και να κυβερνήσει», δηλώνει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε γραπτή του δήλωση με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη γερμανική εφημερίδα «Handesblatt», ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι η συνέντευξη του κ. Αναστασιάδη «φανερώνει αυτά που ο ίδιος και η Κυβέρνηση του αγωνιούν να αποκρύψουν: Ότι την οικονομία τη χρεοκόπησε η ανυπαρξία εποπτείας από μέρους του κ. Αθανάσιου Ορφανίδη και οι τραπεζίτες, τους οποίους ο ίδιος και το κόμμα του κάλυπταν και προστάτευαν ως ιερές αγελάδες».

Ο τέως Πρόεδρος συνεχίζει λέγοντας ότι τη χαριστική βολή στην οικονομία την έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με το να αποδεχτεί το κούρεμα καταθέσεων. «Είναι ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης που ομολόγησε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών πως είπε στην κ. Λαγκάρντ ότι ‘είναι αδιανόητο, ζητάτε από εμένα αυτά που δεν ζητήσατε ποτέ προηγουμένως και η απάντηση ήταν ότι περίμεναν να εκλεγεί νέα κυβέρνηση για να προβάλουν τις αξιώσεις τους’».

«Αυτό έγινε», αναφέρει ο κ. Χριστόφιας και προσθέτει: «Περίμεναν τον κ. Αναστασιάδη να εκλεγεί για να γίνουν αποδεκτά όσα δεν μπορούσαν να επιβάλουν στην προηγούμενη Κυβέρνηση: κούρεμα καταθέσεων, ιδιωτικοποιήσεις, σαρωτικές φορολογίες, ακόμα και στην πρώτη κατοικία και πολλά άλλα».

Ο κ. Χριστόφιας δηλώνει επίσης ότι το μόνο ίσως που δεν περίμεναν οι δανειστές από τον κ. Αναστασιάδη ήταν να προτείνει αυτός ο ίδιος το κούρεμα κάτω των 100, 000. «Και όμως έγινε και αυτό, όπως αποκάλυψε γραπτώς και ενυπόγραφα ο ίδιος ο κ. Όλι Ρεν. Ίσως το μόνο που δεν περίμεναν οι Κύπριοι, είναι να βλέπουν αυτόν που παρουσιαζόταν ως ‘ο ηγέτης που θέλει η κρίση’ να είναι έτοιμος να πει και ευχαριστώ στη Γερμανία επειδή ικανοποίησε τις παράλογες, αντιλαϊκές απαιτήσεις των δανειστών».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας αναφέρει, τέλος, πως «είναι η ώρα ο κ. Αναστασιάδης να πάψει να ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους, να πει ακόμα ένα “mea culpa” και να κυβερνήσει, με αποκλειστικό γνώμονα την αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και τίποτα άλλο».