Χριστόφιας: Κίνητρο λύσης για την Άγκυρα, η μεταφορά Φ.Α. μέσω Τουρκίας

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξή του στην Τ/κ εφημερίδα Kibris, μίλησε εφ’ όλης της ύλης για το Κυπριακό, την ιστορία, το ΕΛΑΜ, τους υδρογονάνθρακες και πολλά άλλα.

Οι Ε/κ και οι Τ/κ χρειάζεται να ξυπνήσουν και να σηκωθούν από τις θέσεις τους και να απαιτήσουν λύση κάτι που δεν μπορούν να αρνηθούν οι δυο ηγέτες, δήλωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας. Αναφέρθηκε επίσης στο ΕΛΑΜ και την ανάγκη λύσης η οποία θα είναι, όπως είπε, επωφελής τόσο για τους Κυπρίους, όσο και την Ελλάδα, την Τουρκία αλλά και ολόκληρη την περιοχή.

Επιπλέον είπε πως κίνητρο για την Άγκυρα προκειμένου να επιτευχθεί λύση είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω αγωγού προς την Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη. «Είπα στον κ. Αναστασιάδη, οι υδρογονάνθρακες είναι το γλυκό μας. Έχεις ένα γλυκό και αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να ανοίξεις το στόμα της Τουρκίας για να το πάρει. Αλλιώς, αν το Κυπριακό πρόβλημα δεν λυθεί, οι Ε/κ και οι Τ/κ θα αναμένουν άσχημη μοίρα στο μέλλον».

Ο Ντενκτάς και η ακροδεξιά

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το «Taksim» (διαίρεση), υπήρξε το όραμα του Ραούφ Ντενκτάς από το 1953 το οποίο και υιοθέτησαν και οι Τουρκικές Κυβερνήσεις εκείνα τα χρόνια.

Το βασικό ζήτημα, είναι πως εμείς, Ε/κ και Τ/κ μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την εξέλιξη. Δυστυχώς οι δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις και στις δυο κοινότητες στην Κύπρο συναντώνται σε ένα σημείο. Αυτές οι δυνάμεις εδώ και χρόνια υπηρετούν το παιχνίδι του ιμπεριαλισμού και της Τουρκίας. Μετά αποτυχία του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ που αποκτήσαμε ανεξαρτησία, η Τ/κ κοινότητα, στην βάση του Συντάγματος του 1960, αναβαθμίστηκε στο ίδιο επίπεδο με την Ε/κ κοινότητα. Ωστόσο, οι δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις που οδήγησαν στις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, δυστυχώς δεν τους άρεσε το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα της ανεξαρτησίας η Τ/κ κοινότητα έγινε ισότιμος εταίρος με την Ε/κ κοινότητα.

Από εκείνη την στιγμή και έπειτα, οι δυνάμεις της δεξιάς προσπάθησαν να εξουδετερώσουν την ισορροπία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου. Ως αποτέλεσμα, από την μία οι ακροδεξιοί της Ε/κ κοινότητας, και από την άλλοι η εθνικιστική ΤΜΤ οδήγησαν την χώρα μας σε διακοινοτικές ταραχές που ξεκίνησαν το 1963. Ακολούθησε ο εγκλεισμός και απομόνωση των Τ/κ σε θύλακες κάτι που ήταν σαν δώρο για τους Ντεντκάς και Τουρκία που ήθελαν εξαρχής διαχωρισμό των κοινοτήτων.

Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τον Εμφύλιο στην Ελλάδα, η δεξιές Κυβερνήσεις στην Ελλάδα που έγιναν εργαλείο του ΝΑΤΟ και γενικά του ιμπεριαλισμού, έπαιξαν αρνητικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Για αυτό τον λόγο, οι Ε/κ αλλά και οι τ/κ πληρώνουν το τίμημα των ενεργειών της ακροδεξιάς στην Ελλάδα.

Με στόχο να χρησιμοποιούν το νησί μας ως αιχμή του δόρατος στις επιθέσεις για το πετρέλαιο στην Μέση Ανατολή, οι ιμπεριαλιστές δυνάμεις ήθελαν να μετατρέψουν την Κύπρο σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Ως αποτέλεσμα, έκαναν το φασιστικό πραξικόπημα του 1974 με μια απόφαση που πάρθηκε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην Λισαβόνα το 1973. Το φασιστικό πραξικόπημα έδωσε στον Ντενκτάς και την Τουρκία το έδαφος για να εφαρμόσουν τα διχοτομικά τους σχέδια. Τα θύματα αυτής της κατάσταση είναι οι Κύπριοι, Ε/κ και Τ/κ.

Ο κ. Χριστόφιας μίλησε επίσης για το χωριό του το Δίκωμο και ότι εκεί ζούσαν ειρηνικά Ε/κ και Τ/κ. Εκεί όπως είπε η Αριστερά ήταν πολύ δημοφιλής. Μίλησε επίσης για το ΑΚΕΛ και την αυτοκριτική που έκανε το κόμμα του.

Για το σήμερα, είπε πως άνθρωποι που μεγάλωσαν στο ΑΚΕΛ, πιστεύουν πως για την λύση είναι απαραίτητος ο μετασχηματισμό σε διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, το οποίο είναι το ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό κράτος.

Είπε επίσης ότι μια από τις συγκλίσεις που είχε επιτευχθεί με τον τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν η ανάγκη για αποστρατιωτικοποίηση του νησιού.

Φυσικό αέριο και ΔΔΟ

Εξέφρασε επίσης την άποψης ότι η Ε/κ πλευρά πρέπει να υποστηρίξει την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το θέμα των εγγυήσεων ήταν κατάρα για την Κύπρο. Δυστυχώς όταν κοιτάζουμε την ιστορική εμπειρία μας καταδεικνύει ότι υπάρχουν πολλές περιοχές όπου η Τουρκία έχει πατήσει πόδι.

Η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρο, είπε, μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για να επιλυθεί το Κυπριακό πρόβλημα. «Προσωπικά έχω δουλέψει επίμονα και υπομονετικά για να είναι αυτό ένα όπλο στα χέρια των Κυπρίων και Τουρκοκυπρίων», επεσήμανε.

«Είπα στον Αναστασιάδη στο Εθνικό Συμβούλιο: ‘’Σταμάτα να παίζεις παιχνίδια. Συνέχισε να παραμένεις σταθερός σε λύση ΔΔΟ. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή’’».

Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως υπήρξε σύγκλιση στο θέμα διαμοιρασμού των εσόδων από τα φυσικό αέριο και η Κύπρος μετά την λύση θα μπορούσε να διαπραγματευτεί την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη.

Στο ίδιο πλαίσιο είπε πως αν υπάρξει αλλαγή των συμφωνημένων όρων 4:1 τότε μπορεί να υπάρξει συζήτηση για τον διαμοιρασμό των εσόδων από τα Φ.Α αλλά κανείς δεν μπορεί να αφήσει εκτός μεριδίου τους Τ/κ. Η Τουρκία πρέπει να είναι αρκετά ώριμη για να καταλάβει ότι δεν θα επιτραπεί κάτι τέτοιο

Σε ερώτηση αν φοβάται επικείμενο ναυτικό πόλεμο εξαιτίας της έρευνας υδρογονανθράκων είπε πως όλοι φοβούνται κάτι τέτοιο αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος οι φωνές της λογικής θα επικρατήσουν επειδή κανείς δεν επιθυμεί πόλεμο.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν δείχνει ευελιξία για μεταφορά του αερίου μέσω Τουρκίας και συνεπώς δεν υπάρχει λύση σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Χριστόφιας είπε «Όχι, φυσικά δεν ονειρευόμαστε. Η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές. Τι αλλαγές αυτό τις κάνει ο λαός. Οι άνθρωποι μπορούν να αντικαταστήσουν τον Αναστασιάδη με εκλογές».

Τα μπουφάν του ΕΛΑΜ

Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην διανομή μπουφάν μόνο σε ελληνόπουλα από το ΕΛΑΜ στο δημοτικό της Γεροσκήπου. Χαρακτήρισε το ΕΛΑΜ ως το φασιστικό βραχίονα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και είπε ότι στο σχολείο υπήρχαν και παιδιά από την Συρία και άλλες χώρες που έχουν διαφύγει από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

«Ευτυχώς το σύνολο του πολιτικού συστήματος αντέδρασε», είπε.

Ο τ/κ δημοσιογράφος ρώτησε τον Χριστόφια για την άποψή του σχετικά με αυτό που υποστηρίζει η αριστερά στην τ/κ κοινότητα που λένε πως ο κ. Αναστασιαδης και ο Τσαβούσογλου μίλησαν για δυο κράτη.

«Κάποιοι άνθρωποι που είναι κοντά στον κ. Αναστασιάδη τον κατηγορούν ότι μιλάει για λύση δυο κρατών. Μια λύση δυο κρατών θα ήταν καταστροφική για την Κύπρο. Η Ε.Ε δεν επιθυμεί και δεν θα αποδεχτεί λύση δυο κρατών αφού αυτό θα αποτελούσε παράγοντα που θα οδηγήσει και άλλα κράτη της Ένωσης σε διχοτόμηση. Επομένως ο κ. Αναστασιάδης δεν πρέπει να βλέπει όνειρα για λύση δυο κρατών», είπε.

Σχέδιο Ανάν

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης και το σύνθημα της ΕΔΟΝ που λέει «Ο εχθρός μας δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι είναι αδέλφια μας».

Για την απόφαση του ΑΚΕΛ το 2004 να απορρίψει το σχέδιο Ανάν είπε πως οι συγκλίσεις με τον Ταλάτ ειδικά στο θέμα της ασφάλειας είχαν καλύτερα αποτελέσματα από το συγκεκριμένο Σχέδιο και ο χρόνος θα καταδείξει αν η απόφαση του ΑΚΕΛ ήταν σωστή.

Πηγή: Kibris.gazetesi.com