Χριστόφιας: Ακόμα και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες αναβίωσης του φασισμού

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετσιμό του στην εκδήλωση του Ρώσικου Πολιτιστικού Κέντρου και της Ρωσικής Πρεσβείας, για τα 73 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, τόνισε ότι ακόμα και σήμερα  γινόμαστε μάρτυρες αναβίωσης του φασισμού και του ναζισμού σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο κι αυτό διότι κάποιοι διέπραξαν το έγκλημα διάλυσης της μεγάλης και κραταιάς χώρας, της Σοβιετικής Ένωσης, που ήταν αναμφίβολα ο αρχιτέκτονας και ο πιο βασικός παράγοντας τσακίσματος του χιτλεροφασισμού.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Δημήτρη Χριστόφια:

“Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό σ’ αυτή την επίσημη μεγαλειώδη εκδήλωση προς τιμή της 73ης επετείου της νίκης κατά του χιτλεροφασισμού.

Συγχαίρω τους οργανωτές των πλούσιων εκδηλώσεων σε όλη την Κύπρο, με επικεφαλής τον φίλο πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στανισλάβ Οσάτσι.

Η φετινή επέτειος της μεγάλης νίκης κατά του χιτλεροφασισμού προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία γιατί τούτη την ώρα που μιλάμε επαληθεύεται πανηγυρικά ο μεγάλος λόγιος κομμουνιστής ποιητής και συγγραφέας Μπέρτολτ Μπρεχτ, που σοφά προειδοποίησε όταν οι λαοί πανηγύριζαν: «Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος, η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι ακόμα καρπερή».

Σήμερα που μιλάμε γινόμαστε μάρτυρες αναβίωσης του φασισμού και του ναζισμού σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Γιατί όμως; Γιατί κάποιοι διέπραξαν το έγκλημα διάλυσης της μεγάλης και κραταιάς χώρας, της Σοβιετικής Ένωσης, που ήταν αναμφίβολα ο αρχιτέκτονας και ο πιο βασικός παράγοντας τσακίσματος του χιτλεροφασισμού.

Όλες οι τότε συμμαχικές χώρες, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Αυστραλία, καθώς και τα κινήματα αντίστασης στην Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και αλλού, συνέβαλαν στη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού. Χωρίς όμως τις μάχες της Μόσχας, του Λένινγκραντ και του Κουρσκ, μα ιδιαιτέρα χωρίς τον άθλο του Στάλινγκραντ, η ανθρωπότητα θα ήταν τούτη την ώρα σε μια καινούρια εποχή βαρβαρότητας και σκοταδισμού.

Αυτή την αλήθεια προσπαθούν σήμερα να αμαυρώσουν οι απολογητές του ιμπεριαλισμού λόγω της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Ο ρόλος του Κόκκινου Στρατού, του στρατού απελευθερωτή, ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης, ο ανυπέρβλητος ηρωισμός των απλών σοβιετικών ανθρώπων και στρατιωτών, ήταν καθοριστικός για τη συντριβή του φασιστικού τέρατος. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Σοβιετική Ένωση πλήρωσε βαρύτατο τίμημα χάνοντας εκατομμύρια δικών της ανθρώπων σε αυτό τον τιτάνιο αγώνα.

Στις μέρες μας ο ιμπεριαλισμός και οι απολογητές του στην προσπάθειά τους να μειώσουν και να αμαυρώσουν το ρόλο του Κόκκινου Στρατού και γενικά των σοβιετικών ανθρώπων, παρουσιάζουν τον Στάλιν και τον Χίτλερ ένα και το αυτό. Ο Στάλιν όμως, παρά τα λάθη του και όχι μόνο, που σαν αποτέλεσμα είχαν να υποφέρουν σοβιετικά στελέχη, ήταν ο άνθρωπος που ενέπνευσε και με θάρρος, αποφασιστικότητα και ατσαλένια θέληση οδήγησε τόσο στα πεδία των μαχών, αλλά και στα μετόπισθεν τους σοβιετικούς στρατιώτες και γενικά το σοβιετικό λαό στη μεγάλη νίκη μέχρι να υψωθεί η σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι σοβιετικοί άνθρωποι, απ’ όλες τις εθνικότητες της μεγάλης χώρας έτρεχαν στα μέτωπα με το σύνθημα «Για την πατρίδα, για τον Στάλιν».

Η μικρή Κύπρος, αποικία τότε της Βρετανίας, δεν έμεινε απαθής. Τριάντα χιλιάδες Κύπριοι εθελοντές, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, κατατάγηκαν στο βρετανικό σύνταγμα, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ της 16ης Ιούνη 1943, και πάλεψαν κατά του φασισμού σε διάφορα μέτωπα της Μέσης Ανατολής, της Ιταλίας και της Ευρώπης γενικότερα.

Η Βρετανία, αφού οι Κύπριοι εθελοντές μπήκαν στη μάχη κατά του φασισμού, τους υποσχέθηκε μετά τη νίκη να αποκτήσει η Κύπρος την αυτοδιάθεση της. Υπόσχεση που η Βρετανία ποτέ δεν υλοποίησε. Γνωρίζοντας πολύ καλά το δόγμα διαίρει και βασίλευε που οι ίδιοι εκπόνησαν, οι Βρετανοί το εφάρμοσαν με μαεστρία στην Κύπρο και μας οδήγησαν στις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, μεθοδεύοντας την αντιπαράθεση Ελληνοκυπρίων με σύνθημα την ένωση, με τους Τουρκοκύπριους με σύνθημα τη διχοτόμηση.

Αποτέλεσμα το Κυπριακό μέχρι σήμερα να παραμένει άλυτο και να υποφέρουμε από την τουρκική κατοχή και τη διαίρεση της χώρας μας, ένεκα του φασιστικού πραξικοπήματος της ελληνικής Χούντας, της δεξιάς και της ακροδεξιάς και της παράνομης εισβολής της Τουρκίας το 1974.

Η περιοχή μας φλέγεται. Στόχος του ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού είναι η διάλυση του συριακού κράτους και ευρύτερος στόχος η απομόνωση και ο κατατεμαχισμός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η καλύτερη τιμή στους πεσόντες ηρωικούς μαχητές του Κόκκινου Στρατού και του σοβιετικού λαού γενικότερα είναι η χωρίς αυταπάτες υπεράσπιση από πλευράς της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του σύγχρονου ρωσικού κράτους, αλλά και των αρχών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Ρωσία ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εμείς, οι Κύπριοι προοδευτικοί άνθρωποι εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη στήριξη που προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία στον αγώνα για την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Διαβεβαιώνουμε πως ο αγώνας μας για λύση του Κυπριακού και επανένωση του τόπου και του λαού μας, αλλά και για τη διάλυση των βάσεων του θανάτου της Βρετανίας από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Τούτο αποτελεί ελάχιστη τιμή στα εκατομμύρια των αντιφασιστών σε όλο τον κόσμο, που έδωσαν τη ζωή τους στην πάλη κατά του φασιστικού – ναζιστικού τέρατος.”