Χριστοφόρου: Καταγγελία Τουρκίας στην Ε.Ε. για τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ο Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. Λευτέρης Χριστοφόρου καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς και τη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού και Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα. Επίσης θεωρεί άκρως προκλητικές και απαράδεκτες τις δηλώσεις τους στα κατεχόμενα για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου τόνισε ότι η Κυπριακή δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα ως Κυρίαρχο κράτος και ουδείς μπορεί να τα αμφισβητεί.

Άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Νίκος Αναστασιάδης το κατέστησε σαφές και ξεκάθαρο και παρά τις προκλήσεις και τις απειλές της Τουρκίας ανυποχώρητα συνέχισε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της πατρίδας μας.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου με επιστολή του, καταγγέλλει τη Τουρκία στην Ε.Ε. και ζητά να ληφθούν μέτρα για αναχαίτηση της τουρκικής προκλητικότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά “Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως πειρατής στην περιοχή τρομοκρατώντας τις γειτονικές χώρες και για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να πάρει μέτρα ενάντια στην Τουρκία.”

Η επιστολή – παρέμβαση του στην ΕΕ έχει ως ακολούθως.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ Α.Ο.Ζ.

“Αυτές τις μέρες η Γαλλική Εταιρεία TOTAL διενεργεί έρευνες για εντοπισμό, ανεύρεση και εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με όλες τις διεθνώς νόμιμες διαδικασίες.

Η Τουρκία από τη πρώτη στιγμή προέβηκε σε προκλητικές απειλές τόσο προς την Γαλλική Εταιρεία Total όσο και προς την Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζοντας κάθε αρχή του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Πέραν τούτων, προχώρησε στην αποστολή πολεμικής φρεγάτας και συνοδευτικών πλοίων, τα οποία εισήλθαν παράνομα στα Κυπριακά Χωρικά Ύδατα, παραβιάζουν την ΑΟΖ, δημιουργώντας κλίμα απειλών και έντασης στη περιοχή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα μέλος της Ε.Ε. και τα ενεργειακά της αποθέματα ανήκουν ταυτόχρονα και στην Ε.Ε., καθώς και τα δικά της θαλάσσια σύνορα αποτελούν και τα σύνορα της ΕΕ. Οι απειλές που υφίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία από τη Τουρκία, είναι απειλές και ενάντια στην ίδια την ΕΕ.

Η Ε.Ε. οφείλει να αντιδράσει δυναμικά απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, τόσο μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης αλλά και της ευθύνης της ΕΕ να προασπιστεί τα δικά της Ευρωπαϊκά Σύνορα που παραβιάζονται από την Τουρκία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Με ποιους τρόπους προτίθεται να αντιδράσει απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

2. Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. Όταν παραβιάζει με θρασύτατο τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, χώρα μέλους της ΕΕ, δεν οφείλει η ΕΕ να αντιδράσει με αυστηρές κυρώσεις όπως πράττει σε άλλες περιπτώσεις η ΕΕ, για μικρότερης σημασίας ζητήματα.”

Παρέμβαση Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος:

Επίσης οφείλω να επισημάνω ότι χθες ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ Manfred Weber σε δηλώσεις του για τα όσα συμβαίνουν από την Τουρκία στην Κύπρο και για τις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, ζήτησε το άμεσο πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία.