Χριστοφόρου: Ισχυρή παρουσία στην Ε.Ε.

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο φίλοι και μη, της πατρίδας μας ομολογούν στην Ε.Ε., είναι το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ισχυροποίησε τα τελευταία χρόνια τη θέση της στην Ε.Ε. Βασικός παράγοντας ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στα όργανα της Ε.Ε. είναι η υπεύθυνη, σοβαρή και αξιόπιστη παρουσία και συμπεριφορά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης, στα όργανα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.

Οι επιτυχίες και η ισχυροποίηση της παρουσίας μας στην ΕΕ καταδεικνύεται από τα κάτωθι.

ΠΡΩΤΟΝ Η θεαματική βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της Κύπρου από το 2013 μέχρι σήμερα αποτελεί επιτυχές παράδειγμα για όλους τους Ευρωπαίους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με σεβασμό κι εκτίμηση την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αποτελεί η Κύπρος την υποδειγματική χώρα, που χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς παλινδρομήσεις εφάρμοσε επιτυχώς και με συνέπεια το Οικονομικό Πρόγραμμα εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και την Χρεωκοπία.

Ο Σιδηρούς κανόνας που ισχύει στις Βρυξέλλες είναι ότι η αξιοπιστία μίας Κυβέρνησης και μίας Χώρας δεν μετριέται με λαϊκισμούς και ωραία προπαγανδιστικά αφηγήματα, αλλά μετριέται μόνον με αυστηρά κρινόμενα, αντικειμενικά αποτελέσματα.

Οι αυστηροί κριτές της ΕΕ έκριναν αντικειμενικά και ξεκάθαρα, τονίζοντας ότι η Κύπρος τα κατάφερε άριστα και τούτο οφείλεται στην νοικοκυρεμένη κι΄ υπεύθυνη Διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ Τα συμφέροντα της πατρίδας μας στηρίχθηκαν και υποστηρίχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κερδήθηκαν όλες οι μάχες που δόθηκαν σε όλα τα επίπεδα της ΕΕ. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι για πρώτη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία είχε τη συμπαράσταση της ΕΕ, με τη φυσική παρουσία μάλιστα, του Προέδρου της Ε.Ε. Juncker, της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. Mogherini, του Αντιπρόεδρου Timmermans, στις κρίσιμες συνομιλίες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού Προβλήματος.

Η παρουσία της ΕΕ στις συνομιλίες ενισχύει τη δική μας πλευρά και κατοχυρώνει και διασφαλίζει Λύση βασιζόμενη σε Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία όχι μόνον δεν κατόρθωσε να προχωρήσει ούτε βήμα στην ενταξιακή της πορεία, δεν υλοποιήθηκε κανένα ουσιαστικό αίτημα της και της επιβλήθηκαν για πρώτη φορά κυρώσεις και περικοπές κονδυλίων από το Προϋπολογισμό του 2018.

ΤΡΙΤΟΝ. Η Κύπρος κατόρθωσε να ενισχύσει τη παρουσία της στα Ευρωπαϊκά Όργανα εξαιτίας της ηγετικής προσωπικότητας και της αξιόπιστης παρουσίας του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην ΕΕ. Οι ισχυροί διαχρονικοί δεσμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η ηγετική φυσιογνωμία του Προέδρου, οι στέρεες φιλικές του σχέσεις με τους ηγέτες των 28 χωρών, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, δημιούργησαν ένα δυνατό πλεονέκτημα και ασπίδα προστασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Να θυμίσω ότι ομόφωνα οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ διαμήνυσαν στη Τουρκία ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία μαζί της, χωρίς την ισότιμη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη χαρακτηριστική φράση ότι η ΕΕ αποτελείται από 28 χώρες μέλη.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ Η Κύπρος πέτυχε αυξημένα κονδύλια και χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα πέτυχε χρηματοδότηση 1 ΔΙΣ Ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, με μηδενική συμβολή στην χρηματοδότηση των Αναπτυξιακών έργων. Ακόμη πέτυχε αυξημένη συμμετοχή σε άλλα Προγράμματα της ΕΕ.

Η πρόσφατη τεράστια επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχει στη Διαρθρωμένη Συνεργασία PESCO, θέτει τη Κύπρο κάτω από την ομπρέλα της Ενιαίας Αμυντικής Πολιτικής της ΕΕ και θωρακίζει το τόπο μας από τις οποιεσδήποτε επιβουλές.

Επίσης η Κύπρος κατόρθωσε να μπει στον Ενεργειακό Χάρτη της ΕΕ, να χρηματοδοτήσει με κονδύλια της ΕΕ, τον EASTMED και να ενισχύσει περαιτέρω τον ενεργειακό της ρόλο στη Ανατολική Μεσόγειο και στην ΕΕ.

ΠΕΜΠΤΟΝ Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η δυναμική και πληθωρική παρουσία και δράση του Νίκου Αναστασιάδη στην ΕΕ, προσέδωσε άλλη διάσταση στο ειδικό βάρος της Κύπρου στην ΕΕ και είναι πανθομολογούμενο το γεγονός ότι η Κύπρος πλέον δεν θεωρείται η μικρή, ασήμαντη κι απομονωμένη χώρα της ΕΕ, αλλά μία αξιόπιστη, σεβαστή παρουσία στην ΕΕ. Ισχύει αυτό που είναι αξίωμα στη Διεθνή Πολιτική. Ότι οι δυνατότητες και το εκτόπισμα μιας χώρας στο εξωτερικό μετρά όσον μετρά ο ηγέτης της.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, όλοι μας να γνωρίζουμε την αξία που έχει για μία χώρα και τα συμφέροντα της, το ανάστημα και το εκτόπισμα του πολιτικού ηγέτη της χώρας που ηγείται.

Τον Ιανουάριο οι Πολίτες δεν καλούνται απλά να εκλέξουν ένα τοπικό ηγέτη που θα αναλάβει τη διαχείριση μόνο των τοπικών προβλημάτων, αλλά ηγέτη που οφείλει να κρατά τη χώρα του ισχυρή και πιο ψηλά από το φυσικό της μέγεθος. Αυτός είναι ο πραγματικός ηγέτης ενός τόπου, αυτό είναι το συμφέρον του τόπου και των πολιτών του.

* Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ