Χριστοφόρου : Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να στηρίξει τους Κύπριους Αγρότες.

Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει την σημασία του γεωργικού τομέα για την κυπριακή κοινωνία,για την κυπριακή οικονομία και ευρύτερα για την ανάπτυξη και την ευημερία της Κύπρου. Εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι μία πολύ μικρή χώρα,με αναλογικά μικρό αγροτικό τομέα,πλήττεται ανεπανόρθωτα από τις ρωσικές κυρώσεις.Ήδη οι αγρότες της Κύπρου υποφέρουν εξαιτίας του ότι η Κύπρος είναι νησί και έχει τεράστιο κόστος αγροτικής παραγωγής.

Επίσης ο ευρωβουλευτής τονίζει την ιδιαιτερότητα της Κύπρου στον αγροτικό τομέα, γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αντιμετωπίσει τη περίπτωση της Κύπρου ως ειδική περίπτωση στον αγροτικό τομέα και να στηρίξει ουσιαστικά την αγροτική οικονομία της Κύπρου.

Στη παρέμβαση του προς την Ε.Ε. ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου,συνεχίζει τονίζοντας τα ακόλουθα:

«Ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας της Κύπρου βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που όμως επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο εξαιτίας των απαγορεύσεων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία που προέκυψε μετά τις κυρώσεις της Ε.Ε. ενάντια στη Ρωσία για το Ουκρανικό.
Οι γεωργοκτηνοτρόφοι της Κύπρου υφίστανται σημαντικό πλήγμα γιατί και η Κύπρος πειθάρχησε, όπως όλες οι χώρες – μέλη, στις αποφάσεις της Ε.Ε.

Η Κύπρος σήμερα δεν διαθέτει τα οικονομικά μέσα για να καλύψει την οικονομική απώλεια που προκύπτει από την διακοπή εξαγωγών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων στη Ρωσία.

Ερωτάται η Επιτροπή.

Πως μπορεί να αποκαταστήσει τις οικονομικές ζημιές που υφίσταται η Κύπρος εξαιτίας του Ρωσικού Εμπάργκο, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η Κύπρος βρίσκεται σε Μνημόνιο και δανείζεται από την Τρόικα για να επιβιώσει.»

Καταλήγοντας ο Ευρωβουλευτής,σημειώνει ότι δεν πρέπει η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει αυτό το νέο αίτημα με αυστηρή κανονιστική τεχνοκρατική προσέγγιση αλλά θα πρέπει να το προσεγγίσει στις ορθές πραγματικές διαστάσεις όπως τις περιέγραψε στο υπόμνημα του για πραγματική και άμεση στήριξη των αγροτών της Κύπρου.