Χριστοφόρου: Ζητώ από την ΕΕ, ταμείο κοινωνικής ανάπτυξης

*Λευτέρης Χριστοφόρου 

Όταν αποφασίζαμε στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με την Ε.Ε., για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1.4 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ, για να αντιμετωπίσουμε την Πανδημία, το Καλοκαίρι, αποφασίζαμε με δεδομένο ότι η Πανδημία θα επηρέαζε τις οικονομίες και τις κοινωνίες της ΕΕ για το 2020 παροδικά, αφού όλοι εκτιμούσαν ότι η Πανδημία θα τελείωνε το 2020 και το 2021 θα ήταν χρονιά ταχείας ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Αναμφίβολα τα δεδομένα άλλαξαν άρδην, αφού η Πανδημία συνεχίζεται για απρόβλεπτο μεγάλο χρόνο και οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, επαυξήθηκαν απίστευτα, που οδηγούν αναπόφευκτα στην αναγκαιότητα αναθεώρησης των στοιχείων, των προβλέψεων και των οικονομικών αναγκών.

Σήμερα, πιστεύω είμαστε ενώπιον νέων τραγικών δεδομένων, με τεράστια κοινωνικοοικονομική επιδείνωση όλων των χωρών μελών της Ε.Ε. και με βέβαιη την επέκταση των συνεπειών το 2021, με απρόβλεπτες μάλιστα συνέπειες

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι, αυτό το Ισχυρό Υπερόπλο για τις Ευρωπαϊκές Οικονομίες, με πρωτόγνωρα κονδύλια για την Ε.Ε., το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αποφασίστηκε, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίθηκε. Μέχρι σήμερα δεν εκταμιεύθηκε ούτε ένα ευρώ, αφού μιλάμε για χρονοβόρες διαδικασίες με βραδείς ρυθμούς, που στοχεύει μέσα από συγκεκριμένες επενδύσεις να ξανακινήσει τις βαθύτατα τραυματισμένες οικονομίες των χωρών μελών της Ε.Ε.

Ουσιαστικά αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ένα πολύ Ισχυρό Μέτρο, που θα δράσει το 2021 και τα πιθανά κοινωνικοοικονομικά του αποτελέσματα να φανούν το 2021- 22.

Όμως, σήμερα, με την εξουθενωτική Πανδημία που βιώνουμε, οι Οικονομίες και οι Κοινωνίες των Χωρών Μελών της Ε.Ε., που ασφυκτιούν από έλλειψη κεφαλαίων, χρειάζονται οξυγόνο, φρέσκο χρήμα, σήμερα και όχι αύριο. Αύριο θα είναι πολύ αργά

Έτσι, την εξέλιξη της Πανδημικής Κρίσης, αποδεικνύεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν μπορεί να δώσει άμεσες ανακουφιστικές λύσεις για τη Κοινωνία και την οικονομία της Ε.Ε., αυτή τη κρίσιμη στιγμή.

Σήμερα, λοιπόν, απαιτείται άμεσα ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, που θα στοχεύει τη στήριξη της Κοινωνίας, που υφίσταται ανεπανόρθωτες συνέπειες της Πανδημικής κρίσης.

Συγκεκριμένα αυτό το νέο Ταμείο Στήριξης, θα πρέπει να καλύψει τους Ανέργους, που τα κράτη μέλη δεν θάψουν την οικονομική δυνατότητα, να στηρίξουν πλέον. Επίσης θα μπορεί να κρατήσει όρθιες τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, καθώς και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που αδυνατούν να επιβιώσουν μέσα στη Πανδημία.

Επίσης αυτό το Νέο Ταμείο Κοινωνικής Ανάπτυξης, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει, τον Αγροτικό Τομέα και την Ύπαιθρο, που ήδη υποφέρουν, τους νέους επιστήμονες για επαγγελματική δημιουργία και επιχειρηματικότητα και τους Φοιτητές μας που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές ανάγκες και απαιτήσεις για ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Θα είναι ουσιαστικά ένα Κοινωνικό Ταμείο Ανάπτυξης, που θα απελευθερώσει φρέσκο χρήμα και τεράστια κεφάλαια, που θα διασώσει τις οικονομίες και τις κοινωνίες της Ε.Ε., από την κατάρρευση και τη φτωχοποίηση.

Η χώρα μου, η Κύπρος, αλλά και όλες οι χώρες του Νότου, οι νησιωτικές περιοχές, που είναι εξαρτημένες πλήρως από το Τουρισμό, θέλουν άμεση βοήθεια Χθές. Δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα λειτουργήσει το Recovery Fund και πότε θα αποδώσουν οι επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν.

Η Τουριστική Βιομηχανία της Ευρώπης, εάν δεν στηριχθεί σήμερα, θα καταστραφεί ολοσχερώς. Λυπούμαι να αναφέρω ότι στο Recovery Fund, δεν υφίσταται πλαίσιο στήριξης του Τουριστικού Τομέα.

Δυστυχώς, εάν δεν στηρίξουμε το Τουριστικό Τομέα, η επόμενη μέρα της Πανδημίας θα μας βρεις χωρίς τουριστικές επιχειρήσεις και χωρίς τουριστικό προϊόν.

Έτσι η Πρόταση μου προς την ΕΕ είναι ξεκάθαρη. Ορθότατη η απόφαση να δημιουργηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 1.4 Τρισεκατομμύρια Ευρώ, που θα κατευθυνθεί για Επενδύσεις στη Πράσινη Ανάπτυξη, το Ψηφιακό Μετασχηματισμό της ΕΕ και για την Έρευνα και Καινοτομία και το οποίο θα αρχίσει αργά – αργά να αποδίδει τα επόμενα χρόνια.

Όμως η υφιστάμενη κοινωνικοοικονομική κρίση που βιώνουμε και θα τη βιώσουμε στη χειρότερη μορφή της απαιτεί ένα Άμεσο Ευέλικτο, Αντίστοιχο Ταμείο, το Ταμείο Κοινωνικής Ανάπτυξης που θα απαντήσει αποτελεσματικά στις σημερινές επείγουσες ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

 

*Ευρωβουλευτής ΔΗ.ΣΥ – ΕΛΚ