Χριστοφόρου: Δεν δεχόμαστε να πάρει ούτε ένα ευρώ η Τουρκία

‘’Δεν δεχόμαστε να πάρει ούτε ένα ευρώ η Τουρκία όσο δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της ΕΕ.”

Στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου σε συνεχείς παρεμβάσεις του τόνισε τόσο στους συναδέλφους του όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ‘’η Τουρκία με επιτήδειο και ιδιοτελή τρόπο χρησιμοποιεί το Προσφυγικό είτε για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη είτε για να εκβιάσει για την ενταξιακή της πορεία. Αποτελεί μάλιστα ιδιαίτερη πρόκληση, όταν τη στιγμή που έχει απλωμένα τα χέρια και ζητά από την Ε.Ε., δηλαδή από τις 28 χώρες μέλη, ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία αρνούμενος ο Πρωθυπουργός της να αναφερθεί στη χώρα μας αναφερόμενος αόριστα σε κάποια νήσο. Αφού για την Τουρκία είμεθα ανύπαρκτοι τότε και τα χρήματα μας είναι ανύπαρκτα άρα δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ από την Κύπρο.’’

Μάλιστα ο Ευρωβουλευτής υπενθύμισε στους παρευρισκομένους τη πρόσφατη ξεκάθαρη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του κ.Tusk ότι αποτελεί πάγια θέση και ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. να στηρίξει τη Κύπρο ως χώρα μέλος και ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες της Ευρώπης και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διασυνδεθεί το Προσφυγικό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι στη Τουρκία πρέπει να δοθούν 500 εκατομμύρια ευρώ από τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. Και άλλα δυόμιση δισεκατομμύρια ευρώ από τις χώρες μέλη γιατί η Τουρκία αποτελεί,κατά την θέση της Επιτροπής, κλειδί για το Προσφυγικό, ο Ευρωβουλευτής ανταπάντησε τονίζοντας εμφαντικά.

‘’Πρώτον,το ότι υπάρχει Προσφυγικό σε μεγάλο βαθμό συνυπεύθυνη είναι και η Τουρκία που συνέβαλε στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Πρωτίστως,με σωστή αξιολόγηση οι χώρες που είναι φτωχότερες και μικρότερες από την Τουρκία και οι οποίες συγκράτησαν και συγκρατούν περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία είναι η Ιορδανία και ο Λίβανος και δεν έτυχαν της στήριξης της Ε.Ε.

Συγκινήθηκε η Ευρώπη μόνον όταν έθεσε το θέμα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Δεύτερον, εάν χρειάζεται χρήματα η Τουρκία για το Προσφυγικό,η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει στην απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από τη Κύπρο όπου η Τουρκία θα εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ,που θα μπορούν να διατεθούν στους πρόσφυγες.

Τρίτον, ανέφερε ο Ευρωβουλευτής, η Ε.Ε. και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι είναι μόνοι τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και δυστυχώς εάν συνεχιστούν οι μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις για το Προσφυγικό από τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. πολύ φοβάμαι θα καταρρεύσει και ο Προϋπολογισμός της Ε.Ε.

Το Προσφυγικό δεν είναι Ευρωπαϊκό, μόνον θέμα,είναι Διεθνές και οφείλουν όλες οι χώρες να συνεισφέρουν ποικιλόμορφα. Θα ήθελα να γνωρίζω τι συνεισέφεραν μέχρι σήμερα τα πάμπλουτα αραβικά κράτη καθώς και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις. Δεν μπορεί μόνη της η Ε.Ε. να σηκώσει στις πλάτες της το Προσφυγικό.

Τελειώνοντας ο Ευρωβουλευτής επισήμανε τόσο στους συναδέλφους του όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβουν σοβαρά υπόψη τα θέματα που ανακύπτουν με τη Τουρκία και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συναλλάσσονται με τη Τουρκία.