Χριστοφόρου: Απαιτείται ουσιαστική και έμπρακτη αξιοποίηση της Κύπρου, από την Ε.Ε., στα Ενεργειακά

Παρέμβαση προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κατεύθυνση της δημιουργίας πλήρως θωρακισμένης και ισχυρής Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης

Ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου σε παρεμβάσεις του στην Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και με παρεμβάσεις του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύει τον αξιοσημείωτο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στα Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Δρώμενα. Συγκεκριμένα απαίτησε και συνεχίζει να απαιτεί την άμεση αξιοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο την Κύπρο, από την Ε.Ε., με ένταξη της Κύπρου στους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς σχεδιασμούς και την ανάπτυξη σημαντικών ενεργειακών υποδομών στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο η Ε.Ε. θα εξυπηρετήσει το βασικό της στόχο για ενδυνάμωση της ενεργειακής της αυτάρκειας καθώς και της δημιουργίας εναλλακτικών ενεργειακών πηγών τροφοδοσίας για την Ε.Ε..

Σε νέα παρέμβαση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει τα ακόλουθα:

“Η Ε.Ε. επιχειρεί και καταβάλλει επίπονες προσπάθειες για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης. Η κάθε χώρα –μέλος της Ε.Ε.. θα συνενωθεί ενεργειακά με τις υπόλοιπες χώρες και ουσιαστικά τα ενεργειακά διαθέσιμα και δυνατότητες κάθε χώρας θα αποτελούν και ενεργειακές πηγές της Ε.Ε.. Υπάρχουν χώρες – μέλη όπως η Ελλάδα,η Κύπρος και πιθανώς και άλλες, που φαίνεται ότι διαθέτουν ενεργειακό πλούτο εντός της Αποκλειστικής τους Οικονομικής Ζώνης.Αυτός ο Ενεργειακός Πλούτος πού είναι πολύτιμος και σημαντικός ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση,ανήκει στην Ε.Ε..

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Με ποιους τρόπους προτίθεται να προστατεύσει το θαλάσσιο Ευρωπαϊκό Ενεργειακό της πλούτο από πιθανές απειλές και παραβιάσεις από χώρες,μη μέλη της Ε.Ε.

2. Πως σκέφτεται να προστατεύσει τις ΑΟΖ των χωρών – μελών της Ε.Ε.”

Καταλήγοντας, ο Ευρωβουλευτής σημειώνει την αναγκαιότητα χάραξης μίας Ενιαίας Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Στρατηγικής που θα αρχίζει από την Ανατολική Μεσόγειο και θα αξιοποιεί ολόκληρο το εύρος των δυνατοτήτων όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. και θα τυγχάνει της πλήρους θωράκισης και προστασίας από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.