Χριστοφίδης: Αδικίες αντί στήριξης επιχειρήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Ανάπτυξης και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών

Αδικίες αντί στήριξης επιχειρήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Εξετάσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζόμενων, κατά την περίοδο του κορονοϊού. Μια πολύ δύσκολη για την κυπριακή οικονομία περίοδο κατά την οποία και η οικονομία, αλλά και πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρομεσαίες, δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα. Πολλές δεν άντεξαν το βάρος και έκλεισαν και άλλες κατέγραψαν πολύ σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, υπήρξε άνιση μεταχείριση μεταξύ των επηρεαζόμενων, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να μην λάβουν την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση, ενώ πολλοί μη δικαιούχοι έλαβαν σημαντικά ποσά, πέραν των €30 εκ., τα οποία το κράτος θα πρέπει να ανακτήσει.

Οι κρατικές υπηρεσίες αποδίδουν σε τεχνικά λάθη τις μη νόμιμες πληρωμές, αλλά ποιος μπορεί να πείσει με σιγουριά τους πολίτες, ότι η όλη διαχείριση του σχεδίου, με τον κύριο όγκο μάλιστα των πληρωμών να γίνεται λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, δεν ήταν αποτέλεσμα ρουσφετολογικών διευθετήσεων ημετέρων και δεν θυματοποιήθηκε κόσμος που οδηγήθηκε στην οικονομική καταστροφή, ενώ ήταν δικαιούχος κρατικής ενίσχυσης.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε επιφανειακά αυτά τα ζητήματα για τα οποία υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Από την προηγουμένη κυβέρνηση έχουμε, δυστυχώς, πολλά δείγματα τέτοιου είδους διαχείρισης δημοσίου χρήματος και γι’ αυτό θέλουμε να δώσουμε συνέχεια στο όλο θέμα, ζητώντας επιπρόσθετα στοιχεία. Δεν μπορεί να παρατηρείται τέτοια άνιση μεταχείριση μεταξύ πολιτών και να αποδίδεται σε τεχνικό λάθος.

Και είναι ένα ερώτημα, τι διορθωτικά μέτρα μπορεί να πάρει το κράτος για τους πολίτες που κατά την περίοδο εκείνη είχαν ανάγκη, αλλά δεν έτυχαν της κρατικής στήριξης που δικαιούνταν και ενδεχόμενα καταστράφηκαν οικονομικά και λέμε τώρα ότι είχαν απορριφθεί από λάθος.