Χριστοδούλου: Ενώπιον ιατροσυμβουλίου

Ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, ανέφερε σήμερα ότι το Ιατροσυμβούλιο που έχει διορισθεί από το Υπουργείο Υγείας θα εξετάσει  τα ιατρικά δεδομένα που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο καταδικασθείς πρώην Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Το ιατροσυμβούλιο θα  κρίνει κατά πόσο  ο Χριστόδουλος Χριστοδόυλου, θα παραμείνει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ή θα επιστρέψει στις Κεντρικές Φυλακές

Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι το Υπουργείο Υγείας από τον Ιούλιο, μετά και από σχετική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει δημιουργήσει μια νέα διαδικασία με στόχο να εκλείψει το φαινόμενο κρατούμενοι ή καταδικασθέντες να επικαλούνται λόγους υγείας για να μεταφέρονται σε κρατικά νοσηλευτήρια.

«Μια διαδικασία όπου αν κάποιος τελεί υπό κράτηση ή οδηγείται στις φυλακές και επικαλεστεί προβλήματα υγείας, τότε ένα ειδικό ιατρικό συμβούλιο να αποφασίζει με βάση τα ιατρικά δεδομένα αν ο άνθρωπος αυτός πρέπει να παραμείνει στα νοσηλευτήρια ή να επιστρέψει στις φυλακές» ανέφερε.

«Αυτή η πρόταση εγκρίθηκε, την κρατήσαμε στα συρτάρια για όποτε αυτό ήθελε προκύψει. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην υπόθεση `Αριστοδήμου` οπότε και ενεργοποιήθηκε η απόφαση αυτή. Τώρα (στην υπόθεση Χριστοδούλου) είναι η δεύτερη φορά και θα εφαρμόζεται όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο» πρόσθεσε.

Ο κ. Πατσαλής συνέχισε λέγοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «σεβόμαστε τα ιατρικά θέματα που έχει ο κ. Χριστοδούλου, γι` αυτό και τα κρατικά νοσηλευτήρια του παρέχουν τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις» και πρόσθεσε ότι οι εξετάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Εξήγησε πως αν στη βάση των εξετάσεων διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει λόγος να κρατηθεί άλλο στα δημόσια νοσηλευτήρια τότε θα οδηγηθεί πίσω στις φυλακές, και πως αν σε αντίθετη περίπτωση οι εξετάσεις δείξουν ότι πρέπει να κρατηθεί στο Νοσοκομείο, τότε «σήμερα, το πολύ αύριο» θα ενεργοποιηθεί το Ιατροσυμβούλιο για να αποφανθεί κατά πόσο ο κ. Χριστοδούλου θα παραμείνει στο Νοσοκομείο και για πόσο.

Ο κ. Πατσαλής σημείωσε ότι είναι μια πρόταση η οποία στόχο είχε να επιλύσει διαχρονικά αυτά τα προβλήματα και διαβεβαίωσε ότι το Ιατροσυμβούλιο θα ενεργοποιείται όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ερωτηθείς σε σχέση με το πώς γίνεται ο διορισμός των μελών του Ιατροσυμβουλίου και ποιος το ενεργοποιεί, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι το Ιατροσυμβούλιο διορίζεται από το Υπουργείο Υγείας με γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων που μπορούν να εξετάσουν όλα τα διάφορα θέματα υγείας και ένα γιατρό από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο αλλά και ένα γιατρό του οποίου η ειδικότητα θα σχετίζεται με την εκάστοτε περίπτωση.

Ως εκ τούτου, εξήγησε, το Ιατροσυμβούλιο είναι ήδη διορισμένο από το Υπουργείο Υγείας με εξαίρεση τον γιατρό με την εξειδικευμένη, ανάλογα με την περίπτωση, ειδικότητα.

Σε σχέση με το πότε το Ιατροσυμβούλιο ενεργοποιείται, ο κ. Πατσαλής είπε ότι αυτό είναι απόφαση του Υπουργού Υγείας η οποία θα λαμβάνεται δεδομένων των περιστάσεων.

Τέλος όταν ρωτήθηκε  κατά πόσο θα ενεργοποιηθεί το Ιατροσυμβούλιο και για την περίπτωση του Κώστα Παπακώστα, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι για την περίπτωση του κ. Παπακώστα υπάρχουν ιατρικά δεδομένα που αιτιολογούν ότι ο κ. Παπακώστας θα πρέπει να βρίσκεται στο Νοσοκομείο και πως αν κάποια δεδομένα αλλάξουν και το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί τότε αυτό θα γίνει.