Χριστοδουλίδης – Dimitrov: Αμοιβαία διαπίστευση Πρέσβεων σε Λευκωσία και Σκόπια

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ολοκλήρωσε χθες βράδυ την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια, την πρώτη που πραγματοποιείται μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Βόρειας Μακεδονίας, τον περασμένο Αύγουστο.

Κατά τη μονοήμερη επίσκεψη, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, κ. Nikola Dimitrov, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο των επαφών που είχαν οι κκ. Χριστοδουλίδης και Dimitrov, συζητήθηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και εξετάστηκε η προοπτική προώθησης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Συζητήθηκαν, παράλληλα, οι σχέσεις ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας και γενικότερα η Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό ζήτημα, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων, το Κυπριακό, οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να διαβεβαιώσει για τη θετική στάση της Κύπρου σε σχέση με την ενταξιακή προοπτική της χώρας στην ΕΕ, ενώ συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές η άμεση έναρξη διαλόγου για τη συνομολόγηση διμερούς Συμφωνίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, ως επίσης και η πραγματοποίηση Επιχειρηματικού Συνεδρίου εντός του 2020, με στόχο την προώθηση των εκατέρωθεν επενδύσεων και του διμερούς εμπορίου, δεδομένης και της ύπαρξης απευθείας πτήσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.

Τέλος, συμφωνήθηκε η αμοιβαία διαπίστευση Πρέσβεων σε Λευκωσία και Σκόπια, αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Σκόπια, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε γίνει νωρίτερα δεκτός, σε χωριστές συναντήσεις, από τον Πρόεδρο της χώρας, κ. Stevo Pendarovski, και από τον Πρωθυπουργό, κ. Oliver Spasovski.