Χριστοδουλίδης: Χρέος μας να παραδώσουμε ελεύθερη και ευημερούσα Κύπρο

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε ομιλία του στην Παλώδια κατά το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Νίκου Ευαγόρου, τόνισε ότι “το χρέος που επωμιζόμαστε από την ιστορία να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο, με πολιτική και οικονομική σταθερότητα που συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ασφάλειας να εμπνέει στους πολίτες της σιγουριά και εμπιστοσύνη”.

Ο κ. Χριστοδυλίδης  παρατήρησε ότι μετά από 33 και πλέον αιώνες ελληνικής παρουσίας, για πρώτη φορά ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου παραβιάζεται καταλυτικά και η δυνατότητα αποκατάστασής του απομακρύνεται σταθερά επικίνδυνα.

Πρόσθεσε ότι οφείλουμε να ανησυχούμε έντονα από το γεγονός ότι πέρασαν κιόλας 40 χρόνια αφότου η κατεχόμενη Κύπρος σχεδόν νεκρώθηκε από κάθε ελληνική παρουσία, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει η ανησυχία αυτή να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη που θα αναπτερώσει το ηθικό και θα οδηγήσει σε νέες συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας.

“Είναι υποχρέωσή μας, αλλά και εθνική και φυσική ανάγκη να δώσουμε το συντομότερο, ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων`, συνέχισε.

Είπε επίσης ότι ο αγώνας για επανένωση του τόπου, όσο δύσκολος και να είναι πρέπει να παραμένει συνεχής και αδιάκοπος, επισημαίνοντας ότι θα τελειώσει όταν η Κύπρος επανενωθεί, όταν τα στρατεύματα κατοχής αποχωρήσουν, όταν ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συνυπάρξουν σε συνθήκες ασφάλειας για μια κοινή πορεία προς την ευημερία και την ανάπτυξη.

Περαιτέρω ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η δική μας γενιά έχει την ευθύνη να μεταλαμπαδεύσει στην επόμενη την αγάπη για την πατρίδα, τη γνώση για το κομμάτι αυτό το απαγορευμένο ακόμη και για να το βλέπει κανείς για τόσα χρόνια, την έγνοια και το πάθος της επιστροφής, τον πόθο για επανένωση της πατρίδας μας.

“Εντεταλμένοι από τους προγόνους μας, αλλά και υποχρεωμένοι απέναντι στις μέλλουσες γενεές, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση”, ανέφερε συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι το χρέος μας αλλά και το καλύτερο μνημόσυνο στον Νίκο Ευαγόρου και σε όλους όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων της Κύπρου και της πατρίδας.

Για τη δράση και τη θυσία του 16χρονου ήρωα, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στις 5 Οκτωβρίου 1958 πήρε μέρος μαζί με δυο άλλους αντάρτες και τον αγροφύλακα του χωριού του σε ενέδρα εναντίον των Άγγλων στην τοποθεσία Λαρί, κοντά στο χωριό Φασούλα, κατά την οποία κτύπησαν φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων.

Στην οπισθοχώρηση προς το κρησφύγετο τους δέχθηκαν τα πυρά των στρατιωτών από διερχόμενο στρατιωτικό αυτοκίνητο που ακολουθούσε τη φάλαγγα. Ο Νίκος Ευαγόρου βρέθηκε, μετά από εννέα μέρες, στην τοποθεσία Κάστρο της Φασούλας με φαγωμένη από τα όρνεα τη σάρκα στα χέρια και στο πρόσωπο.

Δίπλα του βρέθηκε χειρόγραφό του, απόσπασμα από το οποίο είναι και τα ακόλουθα λόγια:

“Βρίσκομαι εδώ, στο καθήκον, πιστός στους νόμους της θρησκείας και της πατρίδας, γιατί με κάλεσε η φωνή της δούλης Κύπρου να αγωνιστώ, να πολεμήσω με τα άλλα παιδιά της για τη Λευτεριά! Ναι, γλυκιά μου πατρίδα. Θα πολεμήσω και θα πεθάνω για τη δικιά σου λευτεριά. Το λέει η πέννα μου, το λένε τα χείλη μου, το λέει η ψυχή μου”!