Χριστοδουλίδης: Τι δήλωσε για το Κυπριακό, Εθνικό συμβούλιο και ημικρατικούς

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε  μεταξύ άλλων στα  διαμειφθέντα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις κα Βικτόρια Νιούλαντ σε συνάρτηση με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, στην επανέναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου και στα νομοσχέδια που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Στις δηλώσεις του και σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Νιούλαντ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των δύο ήταν πολύ συγκεκριμένο, με το Περιουσιακό και τη Διακυβέρνηση να αποτελούν τα θέματα που κυριάρχησαν της συζητήσεως.

Από πλευράς Προέδρου έγινε ενημέρωση για την κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες, είπε ο Εκπρόσωπος, «και πιο συγκεκριμένα, στις ουσιαστικές διαφωνίες που παρατηρούνται στα κεφάλαια του Περιουσιακού και της Διακυβέρνησης. Αυτό ήταν το κύριο θέμα συζήτησης με την κα Νιουλαντ, ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων ως προς το θέμα των Εγγυήσεων, με τον Πρόεδρο να επαναλαμβάνει τη θέση της δικής μας πλευράς περί μη αποδοχής των τουρκικών εγγυήσεων και στρατευμάτων. Επαναλαμβάνω: τα μηνύματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να μεταφερθούν προς την τουρκική πλευρά, αφορούν πολύ συγκεκριμένα θέματα όπου παρουσιάζονται διαφωνίες στα κεφάλαια του Περιουσιακού και της Διακυβέρνησης».

Σημείωσε, δε, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε προς την κα Νιούλαντ την ανάγκη όπως η Τουρκία επιδείξει εμπράκτως στο τραπέζι των συνομιλιών τα όσα δημοσίως δηλώνει περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ως προς το κατά πόσον υπάρχει η εκτίμηση ότι τη φορά αυτή οι καταστάσεις και οι συγκυρίες είναι διαφορετικές από ότι στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να μπορεί να προκύψει θετική έκβαση από ένα τέτοιο αίτημα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως αυτή τη φορά υπάρχουν δύο διαφορές οι οποίες είναι σημαντικό να σημειωθούν. «Η πρώτη διαφορά, αφορά στο γεγονός ότι επρόκειτο για πολύ συγκεκριμένη συζήτηση. Δεν είναι η γενική συζήτηση ‘θα πρέπει να βοηθήσει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού’. Η δεύτερη διαφορά, είναι ότι υπάρχει η προθυμία από αμερικανικής πλευράς να βοηθήσει στη διαδικασία. Εμείς καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον από όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για να προσθέσει πως ουδείς, αυτή τη στιγμή, μπορεί να εκτιμήσει εάν η πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς θα φέρει αποτέλεσμα. «Αυτό θα διαφανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε, δε, πως κατά τη συνάντηση της 29ης Ιουλίου θα γίνει για πρώτη φορά συζήτηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη επί των θεμάτων της Ασφάλειας, των Εγγυήσεων και του Εδαφικού, σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης είναι που θα επιτρέψουν την εξαγωγή ασφαλών εκτιμήσεων.

«Υπάρχουν ακόμη τρεις συναντήσεις εντός Ιουλίου: στις 22, στις 26 και στις 29 Ιουλίου. Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων αυτών, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συνολική αξιολόγηση ως προς το τί πετύχαμε μέσα από αυτήν την εντατικοποιημένη φάση και πολύ περισσότερο, τί πετύχαμε στα κεφάλαια του Εδαφικού, της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων πάνω στα οποία θα γίνει, για πρώτη φορά, αυτή η ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων. Μετά εναπόκειται στους ηγέτες το πώς θα προχωρήσουν. Το πώς θα προχωρήσουν είναι άμεσα συνυφασμένο με τα αποτελέσματα τα οποία θα προκύψουν μέσα από αυτήν την εντατικοποιημένη φάση. Και τα συγκριμένα κεφάλαια που θα συζητηθούν στις 29 Ιουλίου, είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς θα μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία», είπε.

Ως προς την ενδεχόμενη διακοπή και επανέναρξη του εντατικοποιημένου προγράμματος των συνομιλιών τον Σεπτέμβριο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως υπάρχει η επιθυμία ακόμη και πριν από τον Σεπτέμβριο να συνεχιστεί η εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών. «Εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο και εκεί επικεντρωνόμαστε, είναι να υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτήν την εντατικοποιημένη φάση. Αυτό είναι το σημαντικό. Επαναλαμβάνω: η συνολική αξιολόγηση που θα γίνει μετά τις 29 Ιουλίου, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε και σε πιο ασφαλείς εκτιμήσεις».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει στην πράξη και μια συζήτηση διασταυρούμενη, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η πρόοδος είναι που θα καθορίσει τη δυνατότητα να γίνει μια τέτοια συζήτηση και πως μέσα από τη συζήτηση που γίνεται, υπάρχει αυτή η προσέγγιση της διασταύρωσης στα κεφάλαια. «Για παράδειγμα, όταν συζητήθηκε το Περιουσιακό ήταν ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να ‘κλείσει’ εάν δεν ολοκληρωθεί και αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα στο Εδαφικό», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον υπάρχουν νεότερα επί των επίμαχων αναφορών που εμπεριέχονται στην Έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ή αν το θέμα θεωρείται λήξαν φέροντας θετική κατάληξη, ο κ. Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «τίποτα δεν λήξει». «Αναμένουμε την επίσημη δημοσίευση της Έκθεσης. Ναι, έχουν γίνει διαβήματα και στη Νέα Υόρκη και στη Λευκωσία και θα τοποθετηθούμε επίσημα μετά τη δημοσίευση και των δύο Εκθέσεων. Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θεωρούμε το θέμα ως λήξαν. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα έχουμε μάλλον τη δημοσίευση των Εκθέσεων και τότε θα τοποθετηθούμε δημόσια, στη βάση των δεδομένων που υπάρχουν στις δύο Εκθέσεις».

Επί της ενδεχόμενης σύγκλησης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη εβδομάδα, στη βάση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τις θέσεις όλων των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «η αξιολόγηση των προτάσεων των κομμάτων έχει αρχίσει. Ως πρώτη εκτίμηση διά των απαντήσεων, διαφαίνεται ότι υπάρχει εκείνο το κοινό έδαφος για να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια σε σχέση με τη λειτουργία αυτού του θεσμού, [που θα του επιτρέψει] να είναι στην πραγματικότητα αποτελεσματικός και να έχει προστιθέμενη αξία. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί από πλευράς του Προέδρου και αμέσως μετά από την επιστροφή του από τη Μογγολία, θα συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων για να συζητήσουν το νέο πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου».

Εκείνες οι εισηγήσεις και απόψεις που μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συμβουλίου, είναι ευπρόσδεκτες να υποβληθούν και να συζητηθούν, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κληθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να προβεί σε εκτίμηση επί της ενέργειας της Βουλής όπως αποστείλει στη Γενική Εισαγγελία για περαιτέρω νομοτεχνικό έλεγχο τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «τα νομοσχέδια που απεστάλησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής δουλειάς και εντατικού διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας εντός του γενικότερου πλαισίου της ανάγκης για μεταρρύθμιση του κράτους του ’60. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και αφού ο νομοτεχνικός έλεγχος είχε γίνει, ανέκυψαν κάποια θέματα τα οποία ακριβώς, λόγω της υψίστης σημασίας του θέματος και επειδή ακριβώς πρόκειται για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση η οποία σχετίζεται και με την αξιοπιστία του κράτους, με την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και με την προσπάθειά μας να φθάσουμε σε επενδυτική βαθμίδα, θα συζητηθούν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εκεί θα γίνει κατ’ αρχήν ενημέρωση από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, ακολούθως θα γίνει συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία, θα προχωρήσουμε σε δημόσιες δηλώσεις, στη βάση των αποτελεσμάτων της συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ως προς το διορισμό των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο έλεγχος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους ολοκληρώνεται σήμερα το πρωί και αναμένεται ότι σήμερα, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, οι αποφάσεις θα κοινοποιηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ακολούθως θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

«Οι ανακοινώσεις θα αφορούν 19 οργανισμούς: 14 Ημικρατικούς και πέντε άλλα Συμβούλια. Οι διορισμοί θα γίνουν μέσα σε ένα πλαίσιο που έχει τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο διαλαμβάνεται από βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν τα πρόσωπα τα οποία θα διοριστούν», είπε ο Εκπρόσωπος.

Πηγή: PIO