Χριστοδουλίδης: Οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τυγχάνουν αποδοχής από τους εταίρους

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό,  ανέφερε ότι οι  θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν απήχηση μεταξύ των εταίρων στην ΕΕ τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ζητάει ενταξιακά ανταλλάγματα για να φέρει εις πέρας το ρόλο της στην περιοχή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν κατηγορηματικός ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα αλλάξει σε σχέση με τα παγωμένα ενταξιακά κεφάλαια.

“Βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις`, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας είναι και το πάγωμα 5 κεφαλαίων, 5 κεφαλαίων της ενταξιακής της πορείας, τα οποία είχαν παγώσει με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι μέσα αυτό το πλαίσιο, είπε, “που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των επαφών του, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, με την Καγκελάριο της Γερμανίας, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι όσον αφορά το θέμα των κεφαλαίων, αυτά έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα μπορούν να ανοίξουν μόνο αν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως απορρέουν από τα συγκεκριμένα κεφάλαια”.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο αρκετές συναντήσεις, διαβουλεύσεις, για αυτό το λόγο υπάρχει και καθυστέρηση.

Είναι για αυτό το λόγο που έχει προγραμματιστεί και δείπνο απόψε με παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού και θα δούμε πως θα πάει η κατάσταση παρακάτω” είπε και ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα συγκεκριμένα κεφάλαια, θέση η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη.

Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θέση της Λευκωσίας στηρίζεται και από τους εταίρους στην ΕΕ που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το ρόλο που διαδραματίζει στην ανθρωπιστική κρίση για να παίρνει ανταλλάγματα στην ενταξιακή της πορεία, κατέληξε.