Χριστοδουλίδης: Ξεκάθαρη η θέση της Ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στο θέμα των εγγυήσεων

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τις εργασίες της πρώτης Συνόδου των αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, πέραν των δυο ωρών, στην οποία έγινε καταρχήν ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού και για την κατάσταση πραγμάτων. Μια πολύ λεπτομερής ενημέρωση για το πού βρισκόμαστε και ποιες είναι οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας το επόμενο διάστημα, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και για το πώς μπορούν κάποια θέματα να αντιμετωπισθούν καλύτερα».

«Από πλευράς Έλληνα Πρωθυπουργού», συνέχισε, «ήταν ξεκάθαρη, για ακόμη μια φορά, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στο θέμα των εγγυήσεων και έγινε συζήτηση για το πώς μπορούν από κοινού Αθήνα και Λευκωσία να πράξουν εκείνα που πρέπει, έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ερωτηθείς εάν αυτή η πρόταση για τις εγγυήσεις θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί σε κάποια σημεία, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι: «Δεν θα ήταν σωστό να αναφερθεί δημόσια αν μπορεί ή όχι να διαφοροποιηθεί μια πρότασή μας. Μπορώ να πω ότι είναι μια πολύ συγκεκριμένη φόρμουλα, η οποία αντιμετωπίζει τις ανησυχίες του συνόλου του κυπριακού λαού. Την ίδια ώρα, δημιουργώντας διάφορα επίπεδα ασφάλειας αντικατοπτρίζει και τις ανάγκες ενός κράτους μέλους της ΕΕ εν έτη 2016 και τα διεθνή δεδομένα που επικρατούν σήμερα, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα είναι ικανοποιητικό για όλες τις πλευρές».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τριμερούς συνεργασίας με την Ιορδανία, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Ήταν απόλυτα θετική η αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού και από την ερχόμενη εβδομάδα, μέσω της διπλωματικής οδού, θα αρχίσουν οι συναντήσεις, έτσι ώστε να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για πραγματοποίησή της το συντομότερο δυνατόν».

Αναφορικά με τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «αναμένουμε την 14η Σεπτεμβρίου. Έγινε συζήτηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και για τη Νέα Υόρκη αλλά και γενικότερα για τα αμέσως επόμενα βήματα σε σχέση με μια πολυμερή διεθνή διάσκεψη. Η θέση της Αθήνας είναι ότι αυτή θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον όταν βρισκόμαστε σε ακτίνα λύσης, δηλαδή να υπάρξει πρόοδος και να γίνει η προεργασία σε σχέση με συγκλίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί όλων των κεφαλαίων, που να επιτρέπει να γίνει μια τέτοια συνάντηση και να φέρει αποτελέσματα».

«Θέλω να πω», πρόσθεσε ο κ. Εκπρόσωπος, «ότι η συζήτηση έγινε σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή συνάντηση που οργανώνεται στην Αθήνα με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των Μεσογειακών κρατών. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική διάσκεψη, η οποία αναμένουμε να έχει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δηλαδή, αποτελέσματα όχι μόνο για τις γενικότερες προκλήσεις, αλλά και για τους συμβολισμούς. Η συνάντηση αυτή, η οποία γίνεται ενόψει τις επικείμενης άτυπης συνάντησης κορυφής των ηγετών στη Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου, έχει επίκεντρο συζήτησης το μέλλον της Ευρώπης μετά από τα αποτελέσματα στη Βρετανία και το πώς η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει για να αντιμετωπίσει και τις σημερινές προκλήσεις, ειδικότερα όσον αφορά στην προσέγγιση που οι Ευρωπαίοι πλέον έχουν προς την ΕΕ. Θεωρούμε ότι ως η λεκάνη της Μεσογείου, τα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι σε αυτή την ομάδα, αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις για τις οι οποίες πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση ώστε να αντιμετωπισθούν εντός της ΕΕ, διότι επηρεάζουν –που είναι και το πιο σημαντικό– το πώς η Ευρωπαίοι προσεγγίζουν την ΕΕ».