Χριστοδουλίδης και Kazuyuki Nakane υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, υποδέχθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, κ. Kazuyuki Nakane.

Οι δύο Υπουργοί, είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθως υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την υποδοχή, παροχή βοήθειας και επαναπατρισμό πολιτών των δύο χωρών, σε περιπτώσεις εκκενώσεων από περιοχές κρίσεων.

 

Ακολούθως προέβησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στην εναρκτήρια δήλωση του ο Υπουργος Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είπε:

Θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά το φίλο αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, κ. Kazuyuki Nakane στην Κύπρο.

Η παρουσία σας σήμερα στη Λευκωσία μας τιμά ιδιαίτερα. Αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Υψηλού Ιάπωνα Αξιωματούχου στην Κύπρο, γεγονός που σηματοδοτεί την κοινή βούληση για ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου-Ιαπωνίας.

Η σημασία που αποδίδεται στις σχέσεις των δυο χωρών καταδεικνύεται και από την απόφαση της Ιαπωνικής Κυβέρνησης, μετά από 56 χρόνια ύπαρξης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, να ιδρύσει Πρεσβεία στη Λευκωσία, τα εγκαίνια της οποίας θα τελεσθούν αργότερα σήμερα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω θερμά την κυβέρνηση της Ιαπωνίας για αυτή την απόφαση, η οποία αποτελεί ορόσημο για την εμβάθυνση και επέκταση των πολύ φιλικών σχέσεων Κύπρου και Ιαπωνίας. Είμαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ανταποδώσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, με την ίδρυση πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τόκυο. Ήδη η σχετική πολιτική απόφαση έχει ληφθεί και οι διεργασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Η παρουσία του κ. Νακάνε στην Κύπρο, είναι σημαντική και για ακόμη ένα λόγο. Πραγματοποιείται μόλις μια εβδομάδα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Οικονομικής Συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας. Μια συμφωνία εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο γιατί θεσμοθετεί τις σχέσεις ΕΕ-Ιαπωνίας, (την ενίσχυση των οποίων η Κύπρος ως ΚΜ της ΕΕ στηρίζει σθεναρά) αλλά και γιατί προωθεί το ελεύθερο εμπόριο στη βάση των σχετικών διεθνών κανόνων. Αναμφισβήτητα, η συμφωνία διανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας με όλες τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών μας διαβουλεύσεων με τον κύριο Νακάνε συζητήσαμε τις διμερείς μας σχέσεις και τρόπους ενίσχυσής τους, σε πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, καθώς και τις σημαντικές προοπτικές που δημιουργούνται για συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η ναυτιλία και ο τουρισμός.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανταλλάξαμε απόψεις για τρόπους θεσμοθέτησης της συνεργασίας μας μέσω συμφωνιών σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στον τομέα του τουρισμού που προανέφερα, την αποφυγή επιβολής διπλής φορολογίας αλλά και το άνοιγμα της ιαπωνικής αγοράς στα γαλακτοκομικά προϊόντα της Κύπρου. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση τέτοιων διμερών συμφωνιών ώστε να δημιουργήσουμε και το απαραίτητο θεσμοθετημένο πλαίσιο που αναπόφευκτα θα ενισχύσει τις σχέσεις μας.

Θα ήθελα επίσης να χαιρετίσω ιδιαίτερα την έναρξη της συνεργασίας μας στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων με τη συνομολόγηση του Μνημονίου Συνεργασίας για την εκκένωση Ιαπώνων πολιτών, διαμέσου της Κυπριακής Δημοκρατίας που μόλις υπογράφηκε.

Υπό το φώς της κοινής δέσμευσης που υπάρχει για ενδυνάμωση και ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου-Ιαπωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ο κύριος Νακάνε μου απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθώ την Ιαπωνία το προσεχές φθινόπωρο, την οποία καλωσόρισα και αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά.

Με το φίλο αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε επίσης εκτενώς περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου και ειδικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων, ο κύριος Νακάνε προέβη σε μια περιεκτική παρουσίαση της Στρατηγικής της Ιαπωνίας για μια Ελεύθερη και Ανοικτή περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού.

Ο κύριος Νακάνε με ενημέρωσε επίσης για τις θέσεις της Ιαπωνίας σε σχέση με τις τελευταίες προσπάθειες διαλόγου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Είναι κοινή η εκτίμησή μας ότι ο διάλογος προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή πρέπει να διατηρηθεί. Απώτερος στόχος παραμένει η πλήρης, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω σχετικά με την πλήρη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά την πλήρη εφαρμογή του καθεστώτος κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Από πλευράς μας ενημέρωσα για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό όπως επίσης για τις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου και Ελλάδας με χώρες της περιοχής που βασίζονται στο κοινό όραμα για προώθηση συνεργασίας και συνεργειών σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η εκπαίδευση, η υγεία και η τεχνολογία.

Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ενημέρωσα τον κύριο Νακάνε για την πορεία υλοποίησης του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσδοκούμε σε συνεργασία Κύπρου-Ιαπωνίας συνεργασίας μας που να είναι αμοιβαία ωφέλιμη για την Κύπρο και την Ιαπωνία αλλά και ενισχυτική των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα για ακόμα μια φορά να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω θερμά τον κύριο Νακάνε για την επίσκεψή του στην Κύπρο, και να τον διαβεβαιώσω για την ισχυρή βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενίσχυση των σχέσεων μας. Οι προοπτικές που διανοίγονται είναι εξαιρετικά ευοίωνες και η επίσκεψή σας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Προσβλέπω στην επίσκεψη μου στην Ιαπωνία το προσεχές φθινόπωρο.

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως που βρίσκομαι στην Κύπρο για πρώτη φορά και είχα την τιμή να συναντήσω τον κ. Χριστοδουλίδη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Χριστοδουλίδη και τους Κύπριους οικοδεσπότες μου για την θερμή τους υποδοχή.

Η Ιαπωνία και η Κύπρος μοιράζονται θεμελιώδεις αξίες και συνεργάζονται τόσο σε διμερές όσο σε διεθνές επίπεδο. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και ταυτόχρονα βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή. Η Ιαπωνία δίνει μεγάλη σημασία στον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου και γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισε να ιδρύσει Πρεσβεία στη Λευκωσία.

Στη σημερινή μας συνάντηση επιβεβαιώσαμε εκ νέου τη σημασία των διμερών μας σχέσεων και τις δυνατότητες προώθησής τους. Με την ίδρυση της Πρεσβείας μας, ευελπιστώ στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Μόλις υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας για την εκκένωση Ιαπώνων πολιτών προς την Κύπρο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από κρίσιμες περιοχές. Στο παρελθόν η Κύπρος δέχθηκε Ιάπωνες πολίτες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Μέση Ανατολή. Θα θέλαμε να υπολογίζουμε στη βοήθεια της Κύπρου σε περίπτωση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Η Ιαπωνία και η Κύπρος ως νησιώτικες χώρες, επωφελούνται από τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για ελεύθερες και ανοικτές θάλασσες. Επίσης, και οι δύο χώρες επιδιώκουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή τους. Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με σκοπό την εδραίωση του διεθνούς δικαίου στη θάλασσα.

Θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι η Ιαπωνία στηρίζει τη συνοχή της ΕΕ, η οποία είναι πλέον σημαντικός της εταίρος στρατηγικά και οικονομικά. Είναι μεγάλη μας χαρά που υπογράφηκαν πρόσφατα οι Συμφωνίες Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης και Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ιαπωνίας και ΕΕ. Θα θέλαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την Κύπρο, προκειμένου να επικυρωθούν σύντομα οι συμφωνίες αυτές.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής μου, επιθυμώ να εργαστώ ακόμη περισσότερο για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων, μαζί με τον συνάδελφο μου, κ. Χριστοδουλίδη».