Χριστοδουλίδης: Η απόφαση του βρετανικού λαού είναι ξεκάθαρη

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα χειριστεί η Κύπρος το θέμα του Brexit στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε:

«Υπάρχει η απόφαση του βρετανικού λαού η οποία, αν και είναι κάτι το οποίο δεν επιθυμούσαμε, είναι ξεκάθαρη και είναι απόλυτα σεβαστή. Από εκεί και πέρα κατά τη διάρκεια του αποψινού δείπνου, οι αρχηγοί των κρατών αναμένουν να ακούσουν από τον κ. Κάμερον πώς θα προχωρήσει με την υλοποίηση της απόφασης του βρετανικού λαού. Πρέπει να υπάρχει σαφήνεια, δεν πρέπει να υπάρχει το οποιοδήποτε νομικό κενό, έτσι ώστε να δούμε πώς προχωρούμε. Η ΕΕ συνεχίζει την πορεία της και θεωρώ ότι και οι δύο πλευρές, η Βρετανία και η ΕΕ, επιθυμούν να έχουν μια στενότατη σχέση. Αυτό φυσικά θα διαφανεί μέσα από τη μετεξέλιξη της ιδιότητας της Βρετανίας από κράτος-μέλος στη νέα σχέση που θα δημιουργηθεί. Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάσσεται σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο. Ότι δηλαδή, πρέπει να υπάρξει απόλυτη σαφήνεια, να είναι ξεκάθαρη η κατάσταση πραγμάτων και να αποφασίσουμε πώς προχωρούμε στα επόμενα βήματα.

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι πολύ καλές διμερείς σχέσεις που έχει η Κύπρος με τη Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε:

«Υπάρχουν άριστες διμερείς σχέσεις με τη Βρετανία. Την ίδια στιγμή υπάρχει και η κοινή ιδιότητά μας ως κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας. Άρα θα δούμε τόσο μέσα στο πλαίσιο των νέων σχέσεων με την ΕΕ αλλά και στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, πώς θα κινηθούμε έτσι ώστε να διασφαλισθούν και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι εξαίρετες σχέσεις προς όφελος και των δύο κρατών αλλά και των λαών των δύο χωρών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα λοιπά θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως είναι το προσφυγικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη που ενδιαφέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία όπως είναι το μεταναστευτικό, η κοινή αγορά και οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ που είναι κάτι που ενδιαφέρει άμεσα τη Λευκωσία. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι στις συζητήσεις θα κυριαρχήσει η απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την ΕΕ, κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ιταλό Πρωθυπουργό το πρωί σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε:

«Ήταν μια εξαιρετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Ιταλού Πρωθυπουργού. Το θέμα του Brexit και η κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, κυριάρχησε των συζητήσεων. Όπως γνωρίζετε, η Ιταλία επιθυμεί να διαδραματίσει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη διαδικασία και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς προχωρούμε. Όπως ανέφερα προηγουμένως, είναι σημαντικό από τη μια πλευρά να υπάρξει νομική σαφήνεια για τις προθέσεις των Βρετανών και από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση, να εξετάσει πώς μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργείται αλλά και πώς προχωρεί στα επόμενα βήματα. Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν διεξοδικά και θέματα ενέργειας. Είναι σε όλους γνωστό ότι υπάρχει έντονο ιταλικό ενδιαφέρον για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ιταλό Πρωθυπουργό για το εν λόγω θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι σήμερα το πρωί ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει λεπτομερώς για την συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων τους. Και πρόσθεσε: «Ο κ. Νετανιάχου ήταν ξεκάθαρος ότι η όποια ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο τη στρατηγική σημασίας σχέση ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ. Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράστηκε η πρόθεση και από τους δύο ηγέτες για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας αυτής. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες του για την πρωτοβουλία του κ. Νετανιάχου να τον ενημερώσει. Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι με μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα μπορεί να καταστεί δυνατή η ενεργειακή συνεργασία της Τουρκίας με κράτη της περιοχής αφού αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί εφικτό».

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό για την άμεση ανταπόκριση στις πρόσφατες πυρκαγιές που είχαμε στην Κύπρο.