Χριστοδουλίδης: Ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από την επίσκεψη του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ στην Κύπρο, είπε ότι πριν  το τέλος του χρόνου αναμένεται να υπογραφεί σημαντικός αριθμός συμφωνιών σε διάφορους τομείς μεταξύ της Κύπρου και της Ιορδανίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, «έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, περιφερειακές εξελίξεις, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τα τεκταινόμενα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων, στον τουριστικό τομέα, στα θέματα ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές αλλά και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Θα πρέπει να αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου υπογραφή σημαντικού αριθμού συμφωνιών σε διάφορους τομείς ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών ανάμεσα στην Κύπρο την Ελλάδα και την Ιορδανία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της αποψινής συνάντησης που θα έχει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα μεταφέρει την επιθυμία και του Βασιλιά της Ιορδανίας αλλά και του ιδίου για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης το συντομότερο δυνατόν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μεταβαίνει απόψε στην Αθήνα, θα έχει σημαντική συνάντηση απόψε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό όπου κύρια θέματα συζήτησης θα είναι το Κυπριακό αλλά και η αυριανή συνάντηση των αρχηγών κρατών της ΕΕ που προέρχονται από την Μεσόγειο. Η αυριανή συνάντηση πραγματοποιείται ενόψει του Άτυπου Συμβουλίου στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνει η πρώτη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Αύριο το πρωί στις 9.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αργότερα με τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Βερολίνο για να παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που διοργανώνει η Καγκελάριος της Γερμανίας για συγκεκριμένο αριθμό αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για να συζητηθεί η ημερήσια διάταξη του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στη Σλοβακία».

Ερωτηθείς εάν σήμερα ετέθη θέμα και τετραμερούς μαζί την Αίγυπτο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε αυτή τη φάση εκείνο που συμφωνήθηκε είναι να προχωρήσουμε σε τριμερή συνάντηση αρχηγών κρατών των τριών χωρών».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της Μιλιέτ για το περιουσιακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γενικότερα, καθημερινά παρουσιάζονται δημοσιεύματα, ειδικότερα τον τελευταίο καιρό τα οποία από τη μια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και από την άλλη η ενδεχόμενη δημοσίευση τέτοιων αναφορών αποσκοπεί να εξυπηρετήσει κάποιες σκοπιμότητες. Η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει δημοσιεύματα. Το Κυπριακό θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια με απόλυτη σοβαρότητα και να αναμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια και ακολούθως θα δούμε μέσα από τα αποτελέσματα το πού βρισκόμαστε στο κάθε κεφάλαιο ξεχωριστά».

Σε ερώτηση πώς μπορεί η Κύπρος να βοηθήσει την Ιορδανία στην ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Έχετε ακούσει και τις δημόσιες αναφορές του Βασιλιά της Ιορδανίας, η Κυπριακή Δημοκρατία πρωτοστάτησε στο να βοηθηθεί η Ιορδανία καθώς επίσης και ο Λίβανος στην αντιμετώπιση του σοβαρού ανθρωπιστικού προβλήματος, αφού φιλοξενούν σημαντικό αριθμό προσφύγων στις χώρες αυτές. Ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό της Ιορδανίας και του Λιβάνου, αυτό είναι κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα από πλευράς Ιορδανίας και ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει να μεταφέρει τις θέσεις της Ιορδανίας αλλά και των γειτονικών κρατών ακριβώς επειδή γνωρίζουμε πολύ καλύτερα την περιοχή από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Πιο συγκεκριμένα, για το προσφυγικό, επειδή είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και την αυριανή σύνοδο στην Αθήνα, τις συζητήσεις στο Βερολίνο και αργότερα στη Σλοβακία, ο Πρόεδρο θα αναφερθεί συγκεκριμένα και θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για το θέμα αυτό».