Χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας ύψους €39,7 εκ.

Η Κύπρος πέτυχε κoνδύλι ύψους 39,7 εκ ευρώ από το Ευρωπαϊκο Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας για την επόμενη επταετία (2014-2020).

Το κονδύλι παραχωρήθηκε ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σημαντική αυτή αύξηση, διπλάσιο ποσό σε σχέση με την περίοδο 2007-2013 (€19,7 εκ.), σε συνδυασμό με τη μείωση της συνεισφοράς της Κύπρου από το 50% στο 25%, θα συμβάλει σημαντικά στην αναπτυξιακή μας προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας με την υλοποίηση αριθμού έργων και σχεδίων χορηγιών.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι μέσω του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΘΑΛΑΣΣΑ» προβλέπεται η χρηματοδότηση έργων στον τομέα της αλιείας, με έμφαση στη στήριξη της μικρής παράκτιας αλιείας, στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και στην ανάπτυξη των περιοχών αλιείας και υδατοκαλλιέργειας με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων.

Στο νέο πρόγραμμα έχουν επίσης ενσωματωθεί τα μέτρα για τον έλεγχο των αλιευτικών δραστηριοτήτων, τη συλλογή δεδομένων και την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική. Επιπρόσθετα, μεγάλη σημασία δίνεται σε μέτρα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ παράλληλα η περιβαλλοντική διάσταση έχει ενσωματωθεί στα περισσότερα μέτρα του προγράμματος.

Η εφαρμογή των μέτρων λαμβάνει πάντα υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες για αναδιάρθρωση/ανάκαμψη της οικονομίας και δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, τις υποχρεώσεις μας για συμμόρφωση προς το Κοινοτικό Κεκτημένο και τις δεσμεύσεις ως προς την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».