Χρειάστηκαν 62 άτομα για την εκτέλεση του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα

Για ομάδα 62 ατόμων που συμμετείχε στη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, μιλά ο Ιρανός δημοσιογράφος, Mοχάμεντ Αχβάζε.

Ο Φαχριζαντέχ έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης στην Τεχεράνη την Παρασκευή και, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, στην «κινηματογραφική» εκτέλεσή του συμμετείχαν 62 άτομα.

Ο Ιρανός επιστήμονας δολοφονήθηκε σε ενέδρα ενώ ταξίδευε με το αυτοκίνητό του. Η ομάδα των 61 εκτελεστών πυροδότησε μια βόμβα στο αυτοκίνητό του, για να τον αναγκάσουν να σταματήσει. Σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ, οι εκτελεστές είχαν χωριστεί σε έξι οχήματα, προκειμένου να καταδιώξουν και να σκοτώσουν τον Φαχριζαντέχ.

Ο δημοσιογράφος Αχβάζε δήλωσε ότι 50 πράκτορες παρείχαν «υλικοτεχνική υποστήριξη» για την επίθεση εναντίον του Φαχριζαντέχ, ενώ άλλοι 12 πράκτορες συμμετείχαν στο σχέδιο της δολοφονίας του.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημοσιογράφου που επικαλείται η «New York Post», οι εκτελεστές είχαν λάβει «ειδική εκπαίδευση» και «ήξεραν με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις του Φαχριζαντέχ».

Ο Αχβάζε υποστηρίζει ακόμα ότι στην περιοχή της επίθεσης κόπηκε το ρεύμα σκοπίμως για να εμποδίσει τις προσπάθειες διάσωσης του Φαχριζαντέχ. «Αφότου εξερράγη η βόμβα στο αυτοκίνητο του Φαχριζαντέχ, 12 πράκτορες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του. Σύμφωνα με διαρροές από ιρανικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής της ομάδας των εκτελεστών του, έβγαλε τον Φαχριζαντέχ από το αυτοκίνητο και τον πυροβόλησε για να βεβαιωθεί ότι ήταν νεκρός.

Λέγεται ότι και οι 62 διέφυγαν μετά την επίθεση – και μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ευθύνη για τη δολοφονία του κορυφαίου επιστήμονα.

Ο Ροχανί κατηγορεί το Ισραήλ και απειλεί με αντίποινα
Το Ισραήλ κατηγορεί για το θάνατο του κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ ο Χασάν Ροχανί και απειλεί με αντίποινα.

Ο πρόεδρος του Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ευθύνεται για τον θάνατο του Μοχσέν Φαχριζαντέχ ο οποίος θεωρούνταν εδώ και καιρό ύποπτος από τη Δύση ως ο εγκέφαλος ενός μυστικού προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας, μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση.

Οι ιερωμένοι και οι στρατιωτικοί που κυβερνούν το Ιράν απείλησαν ότι θα πάρουν εκδίκηση για τον φόνο, για τον οποίο ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες πως υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού δολοφόνοι τον πυροβόλησαν ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του κοντά στην Τεχεράνη.

«Για μια ακόμη φορά, τα κακοποιά χέρια της παγκόσμιας αλαζονείας, με το σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς ως μισθοφόρο, βάφτηκαν με το αίμα ενός γιου αυτού του έθνους», υπογράμμισε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε δήλωσή του, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. «Η δολοφονία του μάρτυρα Φαχριζαντέχ δείχνει την απελπισία των εχθρών μας και το βάθος του μίσους τους… Το μαρτύριό του δεν θα επιβραδύνει τα επιτεύγματά μας», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Ο θάνατος του Φαχριζαντέχ μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και τους αντιπάλους του στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ενώ περιπλέκει οποιεσδήποτε προσπάθειες του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναβιώσει την ύφεση που είχε επέλθει στις σχέσεις με το Ιράν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Απειλεί με αντίποινα το Ιράν
«Ο λαός μας είναι πολύ έξυπνος για να πέσει στην παγίδα του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ). Θέλουν να δημιουργήσουν χάος, θα πρέπει όμως να ξέρουν πως τους ξεσκεπάσαμε και πως δεν θα επιτύχουν. (…) Το Ιράν ασφαλώς θα απαντήσει στο μαρτύριο του επιστήμονά μας σε εύθετο χρόνο» προειδοποίησε ο Ροχανί.