Τσίγκης: Λανθασμένη οδός των δημοψηφισμάτων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με ανάρτηση στις σελίδες του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και στο Twitter, ο Χρίστος Τσίγκης, πρώην υποψήφιος Δήμαρχος  και πρώην δημοτικός σύμβουλος Στροβόλου, σχολιάζοντας  τα περί δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και έγραψε:

“Δηλαδή κάθε φορά που θα γίνεται κάποια μεταρρύθμιση ή αλλαγή ή νέο σχέδιο (πχ. ΓΕΣΥ, θέματα Άμυνας, τέλη αδειών κυκλοφορίας, εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων, περισσότερη διείσδυση των ΑΠΕ κτλ) θα γίνεται δημοψήφισμα;

Έλεος σε αυτό τον τόπο…

Με όλο το σεβασμό οι 6 Δήμοι που έγιναν το 2011(Ύψωνα, Λειβαδιών, Γερίου, Σωτήρας, Τσερίου και Δρομολαξιάς-Μενεού) http://ucm.org.cy/exi-nei-dimi-stin-kypro/, κατά την άποψη μου ήταν λάθος. Δεν είχαν καμία υποδομή ούτε στις υπηρεσίες, ούτε στην εξυπηρέτηση των δημοτών να μετατραπούν από Κοινότητες σε Δήμους…

Ακόμη και οι 16 Δήμοι που γίνεται συζήτηση σήμερα με βάση την ενοποίηση μπορεί να είναι και πολλοί… επαναφέρω μια προσεγγίση μου του 2014 για δημιουργία 8 – 10 Δήμων…

Λάθος και η διεξαγωγή των Δημοτικών εκλογών μαζί με τις Ευρωεκλογές με ορίζοντα το 2024 με πρόσχημα δήθεν την εξοικονόμηση χρημάτων και την αποχή. Λάθος επίσης (πιθανόν και αντισυνταγματική) και η παράταση των υφιστάμενων δημοτικών συμβουλίων από το 2021 – 2024.

Σχεδόν τις ίδιες συζητήσεις κάναμε από το 2010, χωρίς αποτέλεσμα…

Ωρίμασαν πολύ οι συνθήκες… η μεταρρύθμιση της ΤΑ πρέπει να προχωρήσει κυρίως προς όφελος των πολιτών, όμως να προχωρήσει σωστά!”

Σε παλαιότερη ανάρτησή του στις 13 Δεκεμβρίου, είχε σχολιάσει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης VS υφιστάμενα (παττισμένα) ψευδοβασίλεια με χρέη σχεδόν €500 εκατομμύρια!

“Με αφορμή το σημερινό ρεπορτάζ ημερ. 13/12/18 της εφημ. Πολίτης στη σελ. 3 για το θέμα της μεταρρύθμισης της ΤΑ είναι κάλα όλοι μας να γνωρίζουμε τις αλήθειες και τι πραγματικά θα συμβεί αν δεν προχωρήσει η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Η Κυβέρνηση και η Βουλή οφείλουν να σταθούν σωστά και να προχωρήσουν με τη μεταρρύθμιση της ΤΑ. Για πραγματικό όφελος των πολιτών στην εξυπηρέτηση και στην καταβολή τελών, με μείωση των Δήμων, με συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών με νόμο αφού τόσα χρόνια οι Δήμοι ήταν ανίκανοι να το πράξουν μόνοι τους, με περισσότερες αρμοδιότητες (ως δημοτικές πολεοδομικές αρχές, άσκηση κοινωνικής πολιτικής, υγειονομικές υπηρεσίες, αστυνόμευση κτλ)… Διαφορετικά γιατί να έχουμε Δήμους… ας καταργηθούν και να προεκτείνουμε το κεντρικό κράτος!

Η μεταρρύθμιση της ΤΑ συζητείται από το 2010! Και απλά μέχρι σήμερα αναλόγως… κάθε τρία με πέντε χρόνια πραγματοποιούμε μελέτες με πληρωμές χιλιάδων ευρώ…

30 Δήμοι στις ελεύθερες περιοχές χρωστούν σχεδόν €500 εκατομμύρια!

Απλά αν η Κυβέρνηση αποφασίσει ή αναγκαστεί να κλείσει την οικονομική στρόφιγγα, οι 30 Δήμοι αντέχουν οικονομικά πριν τη στάση πληρωμών σε μισθούς μέχρι το οριστικό κλείσιμο τους από 2 μέχρι τους 12 μήνες αφού σήμερα ζουν και υπάρχουν κυρίως με την κρατική χορηγία και με τα τέλη που εισπράττουν!

Υπουργέ, Κωνσταντίνε Πετρίδη,  έχεις χρέος με την ιστορία να προχωρήσεις. Θεωρώ ευνοεί την Κυβέρνηση η χρονική συγκυρία (σοβαρές συγκλίσεις από ολα σχεδόν τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα) και ότι το θέμα ωρίμασε αρκετά.”