Χουλουσί Ακάρ: «Δεν είναι η κατάλληλη ώρα να συγκρουστούμε με τις ΗΠΑ… Η αγορά των S-400»

O Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε μία δήλωση με την οποία προσπαθεί να υποβαθμίσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία, εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, από τις ΗΠΑ.

Ο Χουλουσί Ακάρ παραχώρησε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, λέγοντας ότι για την Τουρκία δεν είναι «η κατάλληλη ώρα να συγκρουστεί» με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το κλίμα το οποίο κυριαρχεί στην Άγκυρα, αναφορικά με το πως θέλουν να «ξεκινήσουν» τη συνεργασία τους με την επερχόμενη προεδρία Μπάιντεν.

Όπως μετέδωσε και η εφημερίδα Ahval, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «θα ήταν πιο χρήσιμο να δούμε πρώτα τη διαδικασία και στη συνέχεια να καθορίσουμε τη μέθοδο για το πως θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα που έχει προκληθεί από την αγορά των πυραύλων S-400».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 δεν ήταν επιλογή αλλά αναγκαιότητα για την ασφάλεια των 83 εκατομμυρίων πολιτών της Τουρκίας», ενώ τόνισε ότι αυτό δεν αποτελεί λόγος για να δημιουργηθούν αγκυλώσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ ενόψει της προεδρίας Μπάιντεν, την ίδια στιγμή που υπάρχουν άλλα πιο σοβαρά διμερή ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας εξαιτίας της αγοράς των S-400, ενώ απαγόρευσαν εφεξής τη χορήγηση αδειών για την εξαγωγή όπλων στην τουρκική κρατική υπηρεσία που χειρίστηκε την αγορά του ρωσικού συστήματος, την SSB και πιο συγκεκριμένα στον Πρόεδρο της, Ισμαήλ Ντεμίρ, και άλλα ηγετικά στελέχη της υπηρεσίας.