Χοληστερόλη: 8 πράγματα που θα σας εκπλήξουν

Η χοληστερολη, αποτελεί έναν από τους πιο «ύπουλους» εχθρούς της υγείας.

Υπολογίζεται πως ένας στους έξι ενήλικες έχει υψηλή χοληστερόλη, κάποιοι μάλιστα αγνοούν το γεγονός, με αποτέλεσμα η ζωή τους να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητο να βρίσκεται υπό έλεγχο, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Διαβάστε παρακάτω 8 πράγματα για τη χοληστερόλη που ενδεχομένως δεν γνωρίζατε και που σίγουρα θα σας κάνουν εντύπωση:

1. Υπάρχει μια σύνδεση με τον καρκίνο του προστάτη
Το να έχετε τη χοληστερόλη σας υπό έλεγχο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να υποστείτε καρδιακή προσβολή ή να χρειαστεί να υποβληθείτε σε καρδιακή χειρουργική επέμβαση μπάι πας. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν άλλα, λιγότερο γνωστά οφέλη. Σε μια μελέτη, οι άνδρες με χαμηλή χοληστερόλη ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του προστάτη από εκείνους των οποίων η χοληστερίνη ήταν υψηλή .

2. Οι τιμές της υψηλής χοληστερόλης πέφτουν
Ισως γνωρίζετε ότι η υψηλή LDL («κακή») χοληστερόλη σας βάζει σε κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Ωστόσο, ίσως δεν γνωρίζετε ότι τα ποσοστά της υψηλής LDL σε ενήλικες στην πραγματικότητα μειώθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία. Ενας λόγος είναι η μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων μείωσης της χοληστερόλης από όσους τα έχουν ανάγκη. Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης.

3. Η χοληστερόλη επηρεάζει τον εγκέφαλο
Η χοληστερόλη είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης και της μνήμης . Σε μια πρόσφατη μελέτη, μεσήλικες εθελοντές πήραν μέρος σε ασκήσεις μνήμης, ενώ υποβάλλονταν σε απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου. Τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη έδειξαν λιγότερη δραστηριότητα σε τρία κέντρα μνήμης του εγκεφάλου.

4. Υπάρχει μια σύνδεση με τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Μπορεί επίσης να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της χοληστερόλης και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν εγκεφαλικό ιστό από νεκροψίες. Βρήκαν ότι η υψηλή χοληστερόλη συσχετίστηκε με αμυλοειδείς πλάκες, δηλαδή ανώμαλες αποθέσεις πρωτεΐνης μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου. Αυτές οι πλάκες είναι τυπικές της νόσου του Αλτσχάιμερ.

5. Η χοληστερόλη αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση
Στις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα βοηθούν να κρατηθεί η χοληστερόλη υπό έλεγχο. Ωστόσο, εντός ενός έτους από την τελευταία έμμηνο ρύση μιας γυναίκας, συχνά υπάρχει μια απότομη αύξηση της ολικής και της LDL («κακή») χοληστερόλης. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται δραματικά στις γυναίκες μετά την ηλικία των 55.

6. Θα πρέπει να ξεκινήσετε τις εξετάσεις έγκαιρα
Η πιθανότητα να έχετε υψηλή χοληστερόλη αυξάνεται καθώς γερνάτε. Ομως, τα προβλήματα αρχίζουν νωρίς σε μερικούς ανθρώπους. Ολοι οι ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω θα πρέπει να κάνουν μια εξέταση χοληστερόλης στο αίμα, τουλάχιστον μία φορά κάθε πέντε χρόνια. Εξετάσεις συνίστανται επίσης και για μερικά παιδιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι παχύσαρκα ή έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.

7. Τα trans και τα κορεσμένα λιπαρά παίζουν ρόλο
Το να ακολουθεί κανείς μια έξυπνη διατροφή είναι σημαντικό για την καρδιά. Αυτό σημαίνει κάτι περισσότερο από το να επιλέγετε απλά τροφές με λίγη ή καθόλου χοληστερόλη. Τα τρόφιμα αυτά μπορούν ακόμη περιέχουν κορεσμένα ή trans λιπαρά. Αυτά τα λίπη έχουν πραγματικά τη μεγαλύτερη διαιτητική επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος, έτσι να είστε σίγουροι να ελέγχετε τις διατροφικές πληροφορίες στην ετικέτα ενός τροφίμου.

8. Η χαμηλή χοληστερόλη δεν αποτελεί εγγύηση
Στη χοληστερόλη οι αριθμοί είναι αυτό που μετράνε. Ωστόσο, δεν λένε όλη την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται για καρδιακή προσβολή είχαν επίπεδα LDL στο βέλτιστο εύρος. Ετσι, να ακούτε τη χοληστερόλη σας, αλλά και να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως τα τριγλυκερίδια και η αρτηριακή πίεση.