Χλωρακιώτης: Ο Συνεργατισμός θα επανακτήσει τις μετοχές του σε 5 χρόνια

Ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, μιλώντας στο στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου έδωσε διαβεβαιώσεις ότι ο συνεργατισμός θα επανακτήσει τις μετοχές του μετά την πάροδο πέντε χρόνων από την κρατικοποίηση του.

Διευκρίνισε επίσης, ότι πριν την πάροδο πέντε χρόνων, το κράτος δεν μπορεί να πουλήσει τις μετοχές, ούτε ο συνεργατισμός να τις επανακτήσει.

Τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατισμού θα γίνει με βάση τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων. Πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση της ετοιμασίας του σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο θα υποβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, το συνεργατικό κίνημα θα μελετήσει το θέμα της επαναγοράς των μετοχών του.

Παράλληλα, υπέδειξε ότι κράτος οφείλει στο συνεργατισμό €2 δισ. σε χρεόγραφα και δάνεια, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που θα εισπραχθεί το ποσό αυτό, ο συνεργατισμός θα ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως.

Ο κ. Χλωρακιώτης επανέλαβε ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του συνεργατισμού, τα 93 συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν σήμερα, θα συγχωνευθούν και ο αριθμός τους θα μειωθεί σε 18 «μεγάλες και οικονομικά εύρωστες οντότητες» που θα λειτουργούν παγκύπρια, με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και αναβάθμισης της εξυπηρέτησης προς τους πελάτες του. Ο κ. Χλωρακιώτης απέφυγε να σχολιάσει το θέμα της μείωσης των υποκαταστημάτων, σημειώνοντας ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα υποβληθεί στην Κεντρική Τράπεζα και στην τρόικα.

Ο Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης υπέδειξε ότι η μείωση του αριθμού των συνεργατικών ιδρυμάτων, δεν σημαίνει συρρίκνωση ή αποδυνάμωση του συνεργατισμού.

Η υλοποίηση των συγχωνεύσεων, πρόσθεσε ο κ. Χλωρακιώτης, θα ξεκινήσει αμέσως, ενώ το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης θα ενταχθεί στο γενικό πλαίσιο αναδιάρθρωσης του συνεργατισμού.

Σημειώνεται ότι στο συνεργατισμό απασχολούνται 3 χιλιάδες εργαζόμενοι. Αν στο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης ανταποκριθούν άτομα που ηλικιακά πλησιάζουν το όριο συνταξιοδότησης,

Τότε ο συνεργατισμός δεν θα χρειαστεί να μπει σε περιπέτειες.