Χιλή: Ισχυρός σεισμός 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (Video)

Οδηγία για πιθανή εκδήλωση Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσαν οι αρμόδιες αρχές μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε τη Χιλή λίγο μετά τις 2:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και σημειώθηκε 71 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Ιλαπέλ.

Ο σεισμός, που αρχικά ανακοινώθηκε ότι είχε ισχύ 7,9 βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ, είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή έξω από την Χιλή και εστιακό βάθος 12,6 χιλιομέτρων, και 169 χιλιόμετρα βόρεια από το Βαλπαράισο, ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS).

Ο κύριος σεισμός ακολουθήθηκε από δύο μικρότερους σεισμούς – 6,2 και 6,4 βαθμών – περίπου είκοσι λεπτά αργότερα, είπε το USGS.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένιωσαν το σεισμό ακόμα και στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα της Αργεντινής στην ανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας μεγάλων κυμάτων στις ακτές της Χιλής και του Περού μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς και την Χαβάη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακόμα αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.Residents stand on a street outside their houses after an earthquake hit Chile’s central zone, in Santiago

Οι αρχές της χώρας διευκρινίζουν στο πρακτορείο Reuters πως μετά την ισχυρή δόνηση δόθηκε ανακοίνωση στους εργαζομένους να εκκενώσουν τα ορυχεία χαλκού της περιοχής.