Χερσαίες επιχειρήσεις εναντίων της Γάζας ετοιμάζει το Ισραήλ. Με αντεπίθεση απειλεί η Χαμάς

«Το Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως» δήλωσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς προειδοποιώντας το Ισραήλ για ανταπόδοση του χτυπήματος μετά τη δολοφονική επίθεση του Τελ Αβιβ εναντίον παλαιστινίων από την οποία πέθανε ο
επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ισλαμικής  οργάνωσης  Άχμεντ Αλ Τζααμπάρι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς δήλωσε πως  «ο ισραηλινός κατακτητής πραγματοποίησε περισσότερα από 20 αεροπορικά πλήγματα σε τοποθεσίες των δυνάμεων της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφάλειας.

Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής Άχμεντ Αλ Τζααφάρι». Νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν πως ακόμη 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Λίγη ώρα μετά τις επιθέσεις, ο ισραηλινός στρατός – μέσω του λογαριασμού του στο Twitter – τόνισε ότι «εξόντωση», σε αεροπορική επιδρομή, του επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χαμάς, Άχμεντ Αλ Τζααμπάρι, συνιστά την έναρξη
μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των ένοπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης, δηλώνει έτοιμος να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα «εφόσον χρειαστεί». «Όλες οι πιθανότητες είναι στο τραπέζι. Εάν χρειαστεί, ο στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση», σημειώνεται στο κείμενο αυτό.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν λίγη ώρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ απηύθυνε ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στη Χαμάς και είναι έτοιμο να «επεκτείνει» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη
Λωρίδα της Γάζας αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε να συγκληθεί «μια έκτακτη σύνοδος» του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητηθεί «η βίαιη επίθεση» του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Να αποφύγουν την κλιμάκωση των βιαιοτήτων στη Λωρίδα της γάζας κάλεσε και τις δύο πλευρές ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ώστε να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων.

Η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε επίσημα ότι ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Τελ Αβίβ «ανακαλείται στο Κάιρο για διαβουλεύσεις». Ο ισραηλινός πρεσβευτής στο Κάιρο προσκλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, όπου και του επιδόθηκε «νότα» διαμαρτυρίας για τη σφοδρή στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη από τον ίδιο τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες για τη δολοφονία του επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι ο Άχμεντ Αλ Τζαμπάαρι ήταν ένας «κατά συρροή δολοφόνος».

Ο Πέρες δήλωσε στον Ομπάμα ότι η δολοφονία του Αλ Τζαμπάαρι ήταν η απάντηση του Ισραήλ στις αυξανόμενες επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Γεγονός είναι ωστόσο ότι οι ισραηλινές επιθέσεις  έρχονται μερικά 24ωρα μετά την ανακοίνωση του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς  ότι σκοπεύει να καταθέσει στις 29 Νοεμβρίου επίσημο αίτημα ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ προτείνει την «ανατροπή» του Παλαιστίνιου προέδρου, εάν η Παλαιστινιακή Αρχή υποβάλει τελικά αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ ως «κράτος μη μέλος».