Χατζηπέτρου: Έγινε μια σημαντική συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ κ. Γλαύκο Χατζηπέτρου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «την περασμένη Δευτέρα έγινε μια σημαντική συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ. Με τη συμφωνία αυτή τέθηκε τέρμα στην εργασιακή ανασφάλεια εκατοντάδων προσώπων που εργάζονται στον τομέα της υγείας. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να υλοποιηθεί πλήρως η συμφωνία αυτή.

Προηγήθηκε ένας διάλογος που κράτησε αρκετό καιρό και το χαιρετίσαμε αυτό, διότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε ο κοινωνικός διάλογος που για χρόνια περηφανευόμασταν ότι μέσα από τον διάλογο βρίσκαμε τις λύσεις που εξυπηρετούσαν γενικά και τις δύο πλευρές.

Έχουμε τις διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο ότι θα προωθηθούν τάχιστα οι αναγκαίες ενέργειες. Ήδη εκδόθηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με ένα μεγάλο αριθμό γιατρών, στην τελευταία συνάντηση έγινε το ίδιο με νοσηλευτές και προχωρούμε και με άλλες τάξεις που υπηρετούν στον τομέα της υγείας.

Υπήρχαν πολλές διαδικασίες που άρχισαν για πλήρωση θέσεων και συμπλήρωση των κενών που παρέμεναν σε εκκρεμότητα λόγω παγοποίησης τους. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα δούμε όλα αυτά τα θέματα για να συμπληρωθούν υπηρεσίες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κυπριακού λαού. Μιλάμε για τον τομέα της υγείας και ξέρουμε ότι ιδιαίτερα αυτή την εποχή τα νοσοκομεία έχουν πάρα πολύ κόσμο που πηγαίνει εκεί για να εξυπηρετηθεί και ο οποίος πρέπει να πάρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Και για να γίνει αυτό δυνατόν θα πρέπει να στελεχωθούν κατάλληλα τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Επίσης μετέφερα στον Πρόεδρο τις θέσεις και απόψεις μας για τη σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Η ΠΑΣΥΔΥ έχει αποδεχθεί την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, εννοούμε τη διοικητική και την οικονομική αυτονόμηση. Διότι έτσι θα προετοιμαστούν κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα κρατικά νοσηλευτήρια, όταν υλοποιηθεί πλήρως το ΓΕΣΥ να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς καλά οργανωμένα νοσηλευτήρια κανένα σχέδιο υγείας δεν μπορεί να πετύχει. Η θέση μας ήταν πάντοτε ότι θα έπρεπε τα νοσοκομεία να αποτελούν τον βασικό πυλώνα προσφοράς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πιστεύουμε ότι τούτο μπορεί να καταστεί δυνατόν».

Σε ερώτηση αν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά το θέμα με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι «η Κυβέρνηση κινείται τάχιστα, δηλαδή το θέμα των γιατρών και κάποιων άλλων, όπως του γραμματειακού προσωπικού, έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρέπει να γίνει μια τροποποίηση της νομοθεσίας και θα γίνει πολύ σύντομα».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι και η ΠΑΣΥΝΟ θα έπρεπε να χαιρετίσει τη συμφωνία αυτή διότι έχουν κατοχυρωθεί τα δικαιώματα και των μελών της.

Ερωτηθείς για το θέμα της μείωσης μισθών το οποίο βρίσκεται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι «το θέμα δεν τέθηκε στη σωστή του διάσταση. Το θέμα είναι εάν οι πράξεις εκείνες ήταν νόμιμες ή όχι. Αν δεν είναι νόμιμες θα πρέπει να ακυρωθούν από το καθ’ ύλη αρμόδιο όργανο που είναι το Ανώτατο Δικαστήριο και το Διοικητικό Δικαστήριο. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει στο Δικαστήριο και να ζητήσει την εξέταση μιας πράξης που θεωρεί παράνομη. Αυτό έκανε η ΠΑΣΥΔΥ. Δεν προσέφυγε σε κινητοποιήσεις.

Η ΠΑΣΥΔΥ είχε εισηγηθεί διάφορα σενάρια για αντιμετώπιση της κρίσης, δεν έγιναν δεκτά. Δηλαδή είχαμε εισηγηθεί να ακολουθηθούν τα όσα έγιναν το 1974 όπου έγινε μια σειρά Νόμων. Με τους Νόμους αυτούς προστατευόταν η εργασία, ο μισθός, και συνεισέφεραν όλοι. Διότι είναι συνταγματική απαίτηση, συνταγματική επιταγή όταν υπάρχει μια ανάγκη για τον τόπο, ο καθένας συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του και εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν έγινε. Υπήρχαν πολλοί άλλοι, οι οποίοι θα έπρεπε να συνεισφέρουν. Και πήγαμε στο δικαστήριο».

Ερωτηθείς είπε ότι «για το θέμα της σύνταξης έχει εκδοθεί μια σημαντική απόφαση που αφορά τον συμψηφισμό. Και εκεί το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε ότι η σύνταξη είναι περιουσιακό στοιχείο του υπαλλήλου το οποίο κερδίζεται με υπηρεσία σε συντάξιμη θέση και που δεν μπορεί να το στερηθεί κάποιος ή να περιοριστεί εκτός μόνον για τους λόγους που ρητά προβλέπει το Σύνταγμα. Και το δικαστήριο έκρινε ότι οι λόγοι που είχαν προβληθεί δεν ήταν οι λόγοι που προέβλεπε το Σύνταγμα. Η ίδια αιτιολογία χρησιμοποιήθηκε και στις αποκοπές που έγιναν για τους δημόσιους υπαλλήλους και κατά συνέπεια θεωρούμε ότι η κατάληξη θα είναι η ίδια, ότι θα εκδοθεί ακυρωτική απόφαση».

Τέλος, ερωτηθείς είπε ότι από τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποκόπτεται κάθε μήνα το ποσό των περίπου 140 εκ. ευρώ.