Χασάπης και Χούρικαν τόνισαν την αποφασιστικότητα τους για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Τη διαβεβαίωση ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου διαθέτει την απαραίτητη αποφασιστικότητα για αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Συγκρότημα αλλά και την απαλλαγή από πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κρίστης Χασάπης, προσθέτοντας ότι στόχος του ΔΣ είναι η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των καταθετών προς το Συγκρότημα.

Μιλώντας στη σημερινή εξ΄ αναβολής Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Χασάπης, αφού ανακοίνωσε ότι το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί στις 26 Νοεμβρίου από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, είπε ότι ευθύνη και δέσμευση του ΔΣ είναι “η υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, η διαρκή εφαρμογή μέτρων για επάνοδο στην ομαλότητα και σταθερότητα, η καθημερινή προσπάθεια να στηρίξουμε τον επιχειρηματικό κόσμο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν και να ανακάμψουν από τη σημερινή ύφεση”.

“Η Τράπεζα Κύπρου σήμερα είναι μια νέα τράπεζα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις δομές και τη στελέχωση της σε επίπεδο διοίκησης και μετόχων”, ανέφερε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αντιμετωπίζει παλιά προβλήματα τα οποία αντανακλούν στα οικονομικά αποτελέσματα.

“Πολικές και πρακτικές δανεισμού επανεξετάζονται και ο μη συνετός και στη βάση εγγυήσεων δανεισμός αντικαθίσταται με συνετό δανεισμό στη βάση της αποδεδειγμένης ικανότητας αποπληρωμής, που να συνάδει πλήρως με τις οδηγίες της εποπτικής αρχής”, επισήμανε.

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Πάτρικ Χούρικαν διαβεβαίωσε ότι το ΔΣ, η Διοίκηση και όλοι οι υπάλληλοι της Τράπεζας “αναγνωρίζουν την πραγματική ευθύνη που φέρουμε στην ανοικοδόμηση μιας εύρωστης, ασφαλούς Τράπεζας που να εμπνέει εμπιστοσύνη” και τόνισε ότι η Τράπεζα βασίζεται στην εφαρμογή από την Κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα, ενώ είμαστε, όπως σημείωσε, “μέχρι ενός σημείου `όμηροι` της οικονομικής πορείας της Κύπρου”.

“Μια βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση με όλες τις συνέπειες για την ανεργία, τις αγορές ακινήτων και την εμπιστοσύνη των πελατών, μπορεί να εκτροχιάσει την υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι οι άμεσες προτεραιότητες είναι “να αντιμετωπίσουμε το πολύ ψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων”, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι ο τομέας που θα εστιαστεί η προσοχή της Τράπεζας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

“Οι πελάτες μας, από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μέχρι τους ιδιώτες, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Τράπεζα δεν θα ανακάμψει αν δεν εισπράξουμε τους τόκους και το κεφάλαιο από τα δάνεια που έχουμε παραχωρήσει”, επισήμανε, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί το βασικό θεμέλιο της ανάκαμψης του Συγκροτήματος μας και κατ΄ επέκταση της κυπριακής οικονομίας”.

Ανέφερε επίσης ότι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες είναι η διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας και η διασφάλιση ότι οι επιπτώσεις στη φερεγγυότητα μας θα είναι αντιληπτές και υπό έλεγχο, η στόχευση σε ένα πιο μικρό οργανισμό, διαθέτοντας προς πώληση τα μη κύρια στοιχεία του ενεργητικού, εγχώρια και διεθνή, και η ολοκλήρωση της απορρόφησης των εργασιών της πρώην Λαϊκής.

“Ίσως το μεγαλύτερο έργο που έχουμε είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών μας”, συμπλήρωσε ο κ. Χούρικαν.