Χαρδούβελης:”Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”

O υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης  σε ομιλία του σήμερα σε Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) υποστήριξε πως η επίσπευση της προεδρικής εκλογής είναι «ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» διότι μειώνει την αβεβαιότητα.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα επέστρεψε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. «Δεν ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη «νέα σχέση» με τους δανειστές ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως αυτή θα κλειδώσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. «Περιμένουμε μέσα στους δυο πρώτους μήνες του νέους έτους να ολοκληρώσουμε την παρούσα αξιολόγηση και να οριστικοποιήσουμε τους όρους της συμφωνίας για την νέα σχέση με τους δανειστές που θα πάρει τη μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).

Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την μετά το πρόγραμμα περίοδο», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως εφεξής οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα είναι ο κωδικός εξόδου από την κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ανέφερε πως ως υπουργός Οικονομικών πέτυχε πρωτόγνωρη δημοσιονομική εξυγίανση.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε κατά την ομιλία του τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΕΚΤ για την υπέρβαση της κρίσης, εστίασε στους τρεις πυλώνες της τραπεζικής ένωσης, ενώ τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων αύξησης της ζήτησης από χώρες της ευρωζώνης που δεν αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και έχουν πληθωρισμό που υπολείπεται του στόχου, εννοώντας εμμέσως τη Γερμανία.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η χρηματοδότηση των επιχειρηματικών επενδύσεων είναι επί του παρόντος υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη τόσο στη ζώνη του ευρώ συνολικά όσο και στις χώρες της περιφέρειας, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.