Χαραλαμπίδου: Χαμηλές πτήσεις επικίνδυνες, της κυβέρνησης Αναστασιάδη

Χαραλαμπίδου: Χαμηλές πτήσεις επικίνδυνες για την Κ.Δ, της κυβέρνησης Αναστασιάδη

Δεν έπεισε την κοινοβουλευτική ελέγχου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης για τα ταξίδια του στις Σευχέλλες. Κατά τη σημερινή συνεδρία ο διευθυντής του γραφείου του ανέγνωσε γραπτή επιστολή όπου απάντησε στα  ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές της Επιτροπής . Από την πλευρά τους, οι βουλευτές των κομμάτων, εκτός του ΔΗΣΥ, δήλωσαν πως δεν πείστηκαν από τις απαντήσεις και ήγειραν ακόμη και ποινικές ευθύνες.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Πρόεδρός της Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως εκείνο που έπρεπε να σταλεί και δεν το έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η απόδειξη των ναύλων του αεροπλάνου.

Σχολιάζοντας αναφορά περί φιλικής χειρονομίας του Σαουδάραβα, ο κ. Κουλίας είπε πως αυτό κρίνεται πολιτικά και όταν είσαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας η φιλική σχέση μπορεί να κριθεί και διαφορετικά. Αυτό το ταξίδι, σημείωσε ο κ. Κουλίας, είχε δημοσιευτεί από το 2015, προσθέτοντας πως το θέμα που τίθεται είναι κατά πόσο ήταν πληρωμένο ή όχι.

Σε ό,τι αφορά το θέμα με το δεύτερο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες:

Αν ο γαμπρός του Προέδρου της Δημοκρατίας διορίζεται στο διοικητικό συμβούλιο της Μαρίνας Αγίας Νάπας μετά που η κυβέρνηση εκμίσθωσε με ευνοϊκούς όρους τεμάχιο στον επενδυτή, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή είναι θέμα που αφορά τον Κύπριο πολίτη. Αν έχει παραχωρηθεί παράτυπα η κυπριακή υπηκοότητα σε άτομα που έχουν σχέση με την εν λόγω ανάπτυξη, με την αίτηση να έχει υποβληθεί από το δικηγορικό γραφείο συμφερόντων των θυγατέρων του Προέδρου, είναι θέμα που αφορά τον Κύπριο πολίτη. Είναι Αρχή, ότι τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να λογοδοτούν στους πολίτες. Πόσο μάλλον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η παραδοχή ότι και για το συγκεκριμένο ταξίδι το 2015 είχε χρησιμοποιηθεί το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχου έγινε, μετά τις επίμονες προσπάθειες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου. Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής, ημερομηνίας 13 Φεβρουαρίου 2020, είχε ερωτηθεί ευθέως ο Υπουργός Εσωτερικών αν είχε χρησιμοποιηθεί ξανά το ιδιωτικό τζετ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η απάντηση ήταν κατηγορηματική πως δεν είχε ξαναχρησιμοποιηθεί. Μετά από ένα ολόκληρο χρόνο έγινε η παραδοχή.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν σήμερα από την κυβερνητική πλευρά δεν ήταν ολοκληρωμένες. Ο Κώδικας Δεοντολογίας που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, δεν επιτρέπει χαριστική μεταχείριση σε βουλευτές από επιχειρηματίες που έχουν συμφέροντα μέσα από τις νομοθεσίες που ψηφίζονται. Όπως ούτε η χάρτα δεοντολογίας που υπέγραψαν Υπουργοί και δεσμεύει και τον Προέδρο της Δημοκρατίας και αυτός ο επιχειρηματίας πήρε 42 πολιτογραφήσεις, περιλαμβανομένης και παράνομης παραχώρησης υπηκοότητας, σύμφωνα με το πόρισμα Καλογήρου.

Για ένα πράγμα μπορούμε να μιλούμε.

Για χαμηλές πτήσεις επικίνδυνες για την Κυπριακή Δημοκρατία, το κράτος Δικαίου της κυβέρνησης Αναστασιάδη.