Χαραλαμπίδου: Ο Συνεργατισμός κατέληξε αμπελοχώραφο του τέως Υπουργού Οικονομικών

Η αδυναμία τους να διαχειριστούν συνετά τον Συνεργατισμό κατέληξε στη μεγαλύτερη κατασπατάληση και λεηλασία δημόσιου πλούτου στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε σε δήλωσή της η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών

« Η ατιμωρησία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται τα επόμενα  φαινόμενα διαφθοράς στην Κύπρο. Το πόρισμα Αρέστη καταγράφει ευθύνες που με αυτή την κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να αποδοθούν αφού προτεραιότητα είναι να συγκαλύψουν τους  πρωταγωνιστές της καταστροφής της ΣΚΤ και αναφέρομαι στον τέως Υπουργό Οικονομικών και την παρέα του.

Πάρτε παράδειγμα το θέμα των αστικών ευθυνών για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Ευθύνη της ΣΕΔΙΠΕΣ να κινηθεί εναντίον προσώπων, κατ’ επέκταση του Υπουργείου Οικονομικών.  Το γεγονός ότι εκπνέει η προθεσμία για αστικές ευθύνες  αποκαλύφθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου. Μόλις πριν λίγες μέρες και μετά την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, η οποία εστάλη στο Υπουργείο Οικονομικών, απευθύνθηκαν στο Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας καθοδήγηση.

Ο Συνεργατισμός κατέληξε μετά το 2013 αμπελοχώραφο του τέως Υπουργού Οικονομικών. Υπάρχει ογκωδέστατο υλικό με τα πρακτικά συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου στα οποία φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τις τοποθετήσεις του κ. Χάρη Γεωργιάδη, ότι συγκάλυπτε τους φίλους του και υπεραμυνόταν των ενεργειών τους. Φαίνεται η αλαζονεία με την οποία απαντούσε στα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Φαίνονται οι ευθύνες του οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και από το πόρισμα της Επιτροπής Αρέστη.

Όσο και αν προσπαθούν να επικεντρώνονται οι κυβερνώντες στην κατάσταση του Συνεργατισμού προ του 2013 ως άλλοθι για τις μετέπειτα μεθοδεύσεις ή την ανεπάρκεια τους, το πόρισμα της Επιτροπής Αρέστη καταγράφει  ξεκάθαρα ότι η Ε.Ε και η Τρόικα  έκριναν το Συνεργατισμό ως τραπεζική μονάδα που θα μπορούσε με σωστή εταιρική διακυβέρνηση να είναι κερδοφόρα και υγιής. Αυτό που απαιτείτο ήταν ο διορισμός ικανών τεχνοκρατών.

Η αδυναμία τους να διαχειριστούν συνετά τον Συνεργατισμό κατέληξε στη μεγαλύτερη κατασπατάληση και λεηλασία δημόσιου πλούτου στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το έγκλημα ήταν μεγάλο. Αν θέλει η κυβέρνηση να αποδείξει ότι νοιάζεται να πατάξει φαινόμενα διαφθοράς ας αρχίσουν από τους ημέτερους που βαρύνονται για την ΣΚΤ.»

Έκθεση BDO

Εδώ και 2 χρόνια, καταβάλλω προσπάθειες, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για να κατατεθεί η έκθεση του ανεξάρτητου  Ιρλανδικού οργανισμού BDO σε σχέση με τη διαδικασία συνομολόγησης της συμφωνίας μεταξύ της πρώην ΣΚΤ και της Altamira. Σήμερα, απαίτησα εκ νέου να κατατεθεί η  έκθεση. Αναμένουμε.