Χαραλαμπίδου: Η Βουλή ψηφίζει η κυβέρνηση «αγνοεί»

Δηλώσεις της βουλευτού του ΑΚΕΛ- Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Ειρήνης Χαραλαμπίδου μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

 Για τις παράνομες πολιτογραφήσεις

Από αυτή την κυβέρνηση παρατηρούμε κατά συρροή παραβίαση των νόμων και των κανονισμών της Δημοκρατίας.

Η Βουλή ψηφίζει, η κυβέρνηση «αγνοεί»! Άλλα ψηφίζει η Βουλή σε νόμους και άλλα εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αυτό διαπιστώθηκε σήμερα μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις των διευθυντών που σχετίζονται με την ανάπτυξη της μαρίνας της Αγίας Νάπας, καθώς και με άλλες. Ειδικά αυτές οι 5 πολιτογραφήσεις δεν θα ελεγχθούν από τη Διερευνητική Επιτροπή, αφού εκπίπτουν του χρονικού περιθωρίου που είναι στους όρους εντολής της. Το εκπληκτικό είναι ότι η αρμόδια λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών δεν αμφισβήτησε τις τοποθετήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αντίθετα, τις επιβεβαίωσε και παρέπεμψε στο Υπουργικό Συμβούλιο προς αιτιολόγηση των ληφθέντων αποφάσεων και τη μη συμβατότητα αυτών με τους νόμους της Δημοκρατίας.

Εισήγησή μας να κληθεί ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου για διευκρινίσεις σε σχέση με την όλη διαχείριση.

Για τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Ορθότατα συζητήθηκε σήμερα το θέμα σε σχέση με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, ιδιαίτερα μετά τις ανησυχητικότατες επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή. Η Συμφωνική Ορχήστρα θα έπρεπε να είναι κόσμημα, αλλά και πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας. Γι’ αυτό και είναι θλιβερά τα όσα καταγράφονται και οι παραδοχές που έγιναν σήμερα και από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ότι υπάρχουν σοβαρότατες διοικητικές αδυναμίες. Να πούμε όμως ότι μπορεί κάποιοι συνάδελφοι σήμερα να ενέγραψαν το θέμα, αλλά να θυμίσουμε ότι αυτοί οι ίδιοι συνάδελφοι το 2018 όταν είχαν καταγγελθεί πολλά στην Επιτροπή Παιδείας σχεδόν είχαν φτάσει στο σημείο να εκφοβίζουν τον τότε Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου επειδή είχε καταγγείλει τα κακώς έχοντα. Μάλιστα, το τότε Διοικητικό Συμβούλιο είχε επιδείξει θάρρος και προχώρησε στην προκήρυξη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή παρά τις αντιδράσεις βουλευτών. Δυστυχώς, μόλις άλλαξε η σύνθεση του Δ.Σ. αυτομάτως αποσύρθηκε η προκήρυξη της θέσης, όπως και επιθυμούσε ο συνασπισμός των συγκεκριμένων κομμάτων.

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι τα ίδια κόμματα στις 13 Αυγούστου του 2018 σταύρωσαν τα κονδύλια του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού για τη Συμφωνική Ορχήστρα. Το 2019 το Δεκέμβρη πέρασαν τροπολογία με την οποία μετέφεραν τη Συμφωνική Ορχήστρα από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που δεν συνάδει με το χαρακτήρα και το ρόλο της. Επομένως, ναι, πρέπει να διορθωθούν πολλά, επιβάλλεται να επιδειχθεί βούληση και να αφεθεί η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου να παράγει καλλιτεχνικό έργο ως οφείλει. Είναι θέμα πολιτισμού.