Χαραλαμπίδου: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Αναστασιάδη για την ΑΟΖ

Επικίνδυνες οι δηλώσεις Αναστασιάδη για την ΑΟΖ, ανέφερε σε δήλωση της η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Εκπροσώπος Τύπου του Εκλογικού Επιτελείου Υποψήφιου Προέδρου, Σταύρου Μαλά:

“Μεγάλο πολιτικό ατόπημα, θεωρούμε τη χθεσινή δήλωση Αναστασιάδη αναφορικά με την ΑΟΖ και ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει πως στο μυαλό του απερχόμενου προέδρου υπάρχει θέμα αλλαγής πλεύσης από την ομοσπονδία στα δυο χωριστά κράτη. Πρόκειται για δήλωση εξαιρετικά  επικίνδυνη και άκρως απαράδεκτη για το εθνικό μας ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, αν οι Τούρκοι  «επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην ΑΟΖ της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η συγκεκριμένη αναφορά, η οποία ουδέποτε τέθηκε ως θεωρία από πλευράς Τουρκίας, ως ισχυρίζεται ο Νίκος Αναστασιάδης, εμπεριέχει ουσιώδεις εκτροπές:

Είναι δυνατό ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να κάνει αναφορές σε μια ξεχωριστή ανεξάρτητη οντότητα και να αποδέχεται ότι  αυτή μπορεί  να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων;

Είναι ξεκάθαρο ότι,  τα ατομικά και τα κοινοτικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αποτελεσματικής προστασίας μπορούν να τύχουν μόνο με τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του τόπου στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως από καιρού έχουν συμφωνήσει οι δυο κοινότητες.

Από πότε ο ίδιος ο Πρόεδρος, έστω και ως θεωρία, αποδέχεται ότι αναλογεί ΑΟΖ στην παράνομη οντότητα;

Τέτοιες επικίνδυνες τοποθετήσεις όπως αυτή που έγινε χθες και χειρισμοί όπως αυτοί που έγιναν στο Κρανς- Μοντανά από τον απερχόμενο  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απενοχοποιούν την Τουρκία και της δίνουν άλλοθι να συνεχίσει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου σε όλη τη θαλάσσια επικράτεια της.

Γι’ αυτό και επιβάλλεται αλλαγή διακυβέρνησης. Για να απαλλαγούμε από τέτοιες επικίνδυνες προσεγγίσεις. Ο Σταύρος Μαλάς είναι ο μόνος που μπορεί να διαχειριστεί το Κυπριακό με αξιοπιστία και με τρόπο που να διασφαλίζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού.”