Χαραλαμπίδου για τερματικό ΦΑ: Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα – Κόστισε εκατομμύρια στους φορολογούμενους

Δήλωση Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλεύτριας ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

Σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, συζητήσαμε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα το οποίο έχει μέχρι σήμερα κοστίσει εκατομμύρια στον κύπριο φορολογούμενο.

Αν είχαμε υλοποιήσει έγκαιρα το έργο του τερματικού αποϋγροποίησης φυσικού αερίου και εισαγόταν εδώ και καιρό το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού, θα μειώνονταν οι εκπομπές ρύπων κατά 40%, γεγονός που θα επέφερε εξοικονόμηση πάνω από €100 εκ., μόνο για τη φετινή χρονιά.

Το έργο ξεκίνησε το 2020 και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και 2 χρόνια, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πότε θα ολοκληρωθεί. Κάποιοι λάμβαναν κρίσιμες αποφάσεις και κάποιοι είχαν έντονη άποψη ως προς την υλοποίηση του έργου, και θα πρέπει να την τεκμηριώσουν, αφού τα γεγονότα τους έχουν διαψεύσει.

Κρατώ τη δέσμευση του Υπουργού Ενέργειας ότι στο σημείο που φτάσαμε, θα προχωρήσει να δώσει λύσεις όσο το δυνατό πιο συμφέρουσες για τη Δημοκρατία και θα κλείσει κεφάλαια που λειτουργούν με τον πλέον επιζήμιο τρόπο.

Έχουμε ζητήσει συνέχιση της συζήτησης στην επιτροπή την επόμενη συνεδρία, στην παρουσία της διεύθυνσης της ΔΕΦΑ που λάμβανε τις αποφάσεις κατά τον κρίσιμο χρόνο, και των νομικών συμβούλων της ΔΕΦΑ για να ξετυλιχτεί το κουβάρι των λανθασμένων ενεργειών.

Υπογραμμίζω την τοποθέτηση του Υπουργού Ενέργειας, ότι στην Γερμανία έχουν υλοποιηθεί 4 παρόμοια έργα σε διάστημα 6 μηνών και με πολύ μικρότερο κόστος, ενώ εμείς δεν ξέρουμε πότε και αν θα ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε υποτίθεται πριν από 3,5 χρόνια και επιβάλλει στους κύπριους φορολογούμενους αδικαιολόγητο κόστος.

Κάποιοι έχουν ευθύνες και στο ερώτημα που τέθηκε από συνάδελφο, αν οι όλοι χειρισμοί οφείλονται σε βλακεία ή διαφθορά, να μου επιτρέψετε, με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος για κρούσματα διαφθοράς, να θεωρώ ότι έχουμε να κάνουμε με πράξεις διαφθοράς.

Σε σχέση με το ποιος θα κυνηγήσει αυτούς που εμπλέκονται και θα τιμωρήσει τη διαφθορά, διατηρώ αμφιβολίες, αν θα καταλήξει οποιαδήποτε έρευνα, δεδομένου ότι οι αποφάσεις λαμβάνονταν σε ανώτατο επίπεδο.

Άποψη μου είναι να τύχει διερεύνησης το όλο θέμα και από την Αρχή Κατά της Διαφθοράς, πέραν από την ευρωπαϊκή εισαγγελία (EPPO), για να διαφανεί ποιοι φέρουν τις ευθύνες, αν και αυτό είναι ξεκάθαρο μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.