Χαραλαμπίδου: Βιασμός της νοημοσύνης μας ηταν οι τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών

Δηλώσεις της βουλευτού του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, Ειρήνης Χαραλαμπίδου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, σε σχέση με τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με το Νομικό Οίκο Freshfields

Βιασμός της νοημοσύνης μας ηταν οι τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών. Ο οποίος έπεφτε σε συνεχείς αντιφάσεις προκειμένου να δικαιολογήσει την παρακαμψη όλων των διαδικασιών και τα λάθη του Υπουργείου του στο υπο συζήτηση θέμα.

Ακούσαμε από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα αναγορές περι παραβίασης του Συνταγματος. Από τον ίδιο το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας για μια ακόμα φορά για παράνομες και παράτυπες ενέργειες από το ΥΠΟΙΚ.

Σήμερα ο Υπουργός μας είπε ότι αν γνώριζε την ανάμιξη του οίκου Freshfields με την MIG και τον Αντρέα Βγενόπουλο πιθανόν να μην προχωρούσε στη συνεργασία.

Μα αν ρωτούσε το Γενικό Εισαγγελέα ως όφειλε να πράξει πριν αποφασίσει την απευθείας ανάθεση της συνεργασίας στο συγκεκριμένο οίκο θα γνώριζε ότι η Νομική Υπηρεσία τους είχε αποκλείσει από οποιαδήποτε συνεργασία λόγω αυτής της δράσης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ας μην ξεχνούμε ότι η υπόθεση MIG και Βγενόπουλου εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ήταν μια συνηθισμένη υπόθεση. Αυτοί έχουν την κύρια ευθύνη της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Άρα πολύ εύκολα ο Υπουργός γύρισε σελίδα και επέλεξε την απευθείας ανάθεση, που παράνομα έγινε, στο συγκεκριμένο οίκο.

Και αν εμείς γνωρίζαμε ότι ο συγκεκριμένος Νομικός Οίκος ήταν οι δικηγόροι της MIG, οι σύμβουλοι και παρασύμβουλοι του Υπουργείου Οικονομικών δεν γνώριζαν; Όφειλαν να γνωρίζουν.

Επιπρόσθετα ο Υπουργός δεν ήταν σε θέση να μας πει ποιο ήταν το τελικό κόστος της σύμβασης. Το ΥΠΟΙΚ είχε καταθέσει αίτημα στην Επιτροπή Οικονομικών για αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €392 χιλιάδων, το οποίο 2 μήνες αργότερα, μετά τις αποκαλύψεις μας αποσύρθηκε. Ενημερωθήκαμε δε απο την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι αυτή θα ήταν η αμοιβή μόνο για ένα μήνα συνεργασίας και ότι το τελικό ποσό θα ανερχόταν σε περίπου €900 χιλιάδες. Όταν ζητήσαμε σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών να μας ενημερώσει, αδυνατούσε λέγοντας ότι θα μας απαντούσει προσεχώς.

Αφήνουμε κατά μέρος την άλλη πτυχή του θέματος που επίσης θα πρέπει να απασχολήσει το Γενικό Εισαγγελέα. Συμβαλλόμενη σε αυτή της συμφωνία είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και ο οίκος Freshfields. Πως γίνεται σε μια σύμβαση μεταξύ δυο μερών να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις ένα τρίτο μέρος, δηλαδή η ΣΚΤ. Και τι σημαίνει κατά λάθος κατατέθηκε το αίτημα για αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου από τη Βουλή; Και αν η Βουλή είχε δώσει την έγκριση για αποδέσμευση βάσει των στοιχείων που είχε ενώπιον της, τι θα γινόταν στη συνέχεια; Θα έλεγε η κυβέρνηση «Συγνώμη, λάθος;»

Αυτή η συμπεριφορά της κυβέρνησης και των Υπουργών της είναι συστηματική. Δεν συνεργάζονται με τους ανεξάρτητους θεσμούς του Κράτους που στόχο έχουν την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Το είδαμε να συμβαίνει με το Υπουργείο Μεταφορών στη συμφωνία ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού Λεμεσού, το είδαμε να συμβαίνει με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το βλέπουμε να συμβαίνει και πάλι για πολλοστή φορά με το Υπουργείο Οικονομικών. Για την ευρυθμη λειτουργία μιας δημοκρατίας πρέπει να υπάρχει συνεργασία με αυτούς τους θεσμούς του Κράτους. Ήταν θλιβερή η εικόνα που είδαμε σήμερα στην Επιτροπή με τον Υπουργό Οικονομικών να μην ξέρει πως να τα «μαζέψει».