Χαραλαμπίδου: Ακατανόητη η λογική της Κυβέρνησης πίσω από τα περιοριστικά μέτρα

Δηλώσεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλευτού ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

Ακατανόητη η λογική της Κυβέρνησης πίσω από τα περιοριστικά μέτρα

Πρέπει να επισημανθεί αρχικά ότι η απουσία του Υπουργείου Υγείας κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ήταν εκκωφαντική,. Δεν μπορεί να απαντούν οι επιδημιολόγοι στη θέση αυτών που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί με ιδιαιτερότητες και αναρωτιέται κανείς αν οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στη βάση αυτών των ιδιαιτεροτήτων. Προκύπτουν ερωτήματα για την όλη διαχείριση. Αποφασίστηκαν  μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας με κλείσιμο επιχειρήσεων, την ίδια ώρα που επιτράπηκε να παρατηρηθεί συνωστισμός σε συγκεκριμένους χώρους, όπως φάνηκε και από φωτογραφικό υλικό που παρουσιάστηκε σήμερα στην Επιτροπή. Το φωτογραφικό υλικό αφήνει εκτεθειμένη την Αστυνομία. Καμία εποπτεία. Λαμβάνονται μέτρα, αλλά δεν εποπτεύεται η εφαρμογή τους; Αποτέλεσμα. η αναπόφευκτη διασπορά του ιού.

Ο μόνος τρόπος για να ανοίξει η αγορά και να ανθίσει και πάλι η οικονομία είναι με το πρόγραμμα εμβολιασμών. Σε άλλες χώρες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διαπραγματεύτηκαν με φαρμακευτικές εταιρείες και σήμερα έχουν εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Στην Κύπρο γίνονταν δηλώσεις από μέλη της επιδημιολογικής ομάδας ότι  δεν θα υπάρξει 2ο κύμα πανδημίας, αφήνοντας τον τόπο μας απροετοίμαστο. Αν ο πληθυσμός μας ήταν σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένος σήμερα, θα μπορούσε να ανοίξει και η αγορά.

Κάνουμε 13 χιλιάδες rapid tests την ημέρα. Θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε τον κόσμο και εντός τριών μηνών να άνοιγε και πάλι η αγορά.

Συγκρίσιμα στοιχεία ως προς το πρόγραμμα εμβολιασμών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν, όπως για παράδειγμα με τη Δανία. Όντας μικρό κράτος με μικρό σχετικά πληθυσμό. Οφείλει η κυβέρνηση να δρα γρήγορα και αποτελεσματικά, ώστε να θωρακίζεται η υγεία του πληθυσμού. Είναι δικαίωμα κάθε κυβέρνησης να συμπεριφέρεται με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών της.

Έγιναν παραδοχές από τους επιστήμονες/μέλη της επιδημιολογικής ομάδας ότι θα έπρεπε να υποβάλλονται σε rapid test όσοι ταξίδευαν προς την Κύπρο από το εξωτερικό από πολύ νωρίτερα. Στο τέλος θα κριθούν όλοι για τις αποφάσεις που έχουν λάβει και για το χρονικό πλαίσιο λήψης της απόφασης.

Η λογική πίσω από πάρα πολλές αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για συγκεκριμένα μέτρα ήταν ακατανόητη.

Το ΑΚΕΛ ενέγραψε θέμα για τους ελέγχους του Εφόρου Φορολογίας στους παρόχους υπηρεσιών για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων

Έχουμε εγγράψει θέμα σήμερα σε σχέση με τον έλεγχο που έπρεπε να γίνεται από πλευράς Εφόρου Φορολογίας στους παρόχους υπηρεσιών για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, προκειμένου να ενημερωθούμε ενδελεχώς. Είχα στείλει πριν από ένα μήνα σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με επισυναπτόμενο τον κατάλογο των παρόχων, αλλά ουδεμία απάντηση πήρα. Είναι σημαντικό όχι απλά να έχουμε διαβεβαιώσεις ότι πραγματοποιείται έλεγχος, αλλά και ότι επιβάλλονται φορολογίες .

Οι νόμιμες προμήθειες αφορούσαν, αντιλαμβανόμαστε, την αμοιβή των παρόχων (δικηγορικών και ελεγκτικών οίκων ή άλλων) που όπως ακούγεται ήταν της τάξης του 20% έως 30% της συνολικής επένδυσης. Αντιλαμβάνεστε ότι οι «νόμιμες» αμοιβές των παρόχων θα πρέπει να ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Τμήμα Φορολογίας, ώστε οι αμοιβές αυτές να εντοπιστούν και να φορολογηθούν.