Χαραλαμπίδου: Άφηναν εκτός ελέγχων τους μεγαλοεπιχειρηματίες ανάπτυξης γης

Δηλώση της βουλευτού του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, Ειρήνης Χαραλαμπίδου μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

Εκτός ελέγχων άφηναν τους μεγαλοεπιχειρηματίες ανάπτυξης γης

Έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως οι ανησυχίες μας. Ο Έφορος Φορολογίας διατυμπάνιζε ότι γίνονται έλεγχοι, για τους παρόχους υπηρεσιών πολιτογραφήσεων, αλλά αυτό που δεν έλεγε είναι ότι αυτοί οι έλεγχοι δεν  εστίαζαν στους μεγάλους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Αυτούς που πρωταγωνίστησαν στις πωλήσεις διαμερισμάτων στους ξένους πολιτογραφηθέντες επενδυτές. Ξέρουμε ποιοι είναι οι μεγάλοι ντεβέλοπερς, καθώς και για τη συνεργασία που είχαν με άλλους παρόχους ή και μεσίτες προκειμένου να πωλούν τα ακίνητα των εκατομμυρίων ευρώ.

Έδιναν προμήθειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσω τραπεζών που πολλές φορές κατέληγαν σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Ως εκ τούτου, αν ο Έφορος Φορολογίας ήθελε πραγματικά να είναι  αποτελεσματικός θα έπρεπε να ξεκινήσει τον έλεγχο προς δυο κατευθύνσεις. Τους ίδιους τους μεγάλους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και αυτούς που λάμβαναν τις προμήθειες. Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ξεκάθαρα ότι επιβάλλεται να γίνει ο έλεγχος, ιδιαίτερα στους μεγάλους και για αυτό θα τεθούν χρονοδιαγράμματα προκειμένου να βεβαιωθεί ότι το τμήμα θα ολοκληρώσει στο πλαίσιο της ισονομίας το έργο του.

Δεν μπορούμε να ξεκινούμε από τους μικρούς και να αφήνουμε στην άκρη τους μεγάλους, οι οποίοι μεγάλοι πολλές φορές έχουν και πολιτικές πλάτες με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται ποτέ.

Και είναι οι ίδιοι που βρίσκαμε μπροστά μας και το 2013. Συνεπώς οι δικαιολογίες που πρόβαλε  σήμερα ο Έφορος Φορολογίας στην επιτροπή δεν ευσταθούν. Οι πύργοι έχουν ολοκληρωθεί, τα ακίνητα έχουν παραδοθεί και οι προμήθειες έχουν καταβληθεί.

Το μόνο που είχε να κάνει ο Έφορος Φορολογίας ήταν να ελέγξει τη διακίνηση των χρήματων μέσω των τραπεζών και δεν το έκανε. Επομένως θα πρέπει να σταματήσει τις πομπώδεις δηλώσεις ότι γίνονται οι έλεγχοι. Σημασία έχει  η ποιότητα των ελέγχων και ποιοι υποβάλλονται σε έλεγχο.

Φίμωση της Βουλής επιχειρεί ο ΔΗΣΥ

Θα ήθελα, επίσης, να καυτηριάσω μια νεοφανή  κουλτούρα που αναπτύσσεται από πλευράς κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή: Να αρνείται τη συζήτηση διαφόρων θεμάτων με τη δικαιολογία ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από ερευνητικές επιτροπές. Δεν μπορεί να φιμώνεται το κοινοβούλιο. Κάθε μέρα και μια επιτροπή για να τερματίζονται οι συζητήσεις στο κοινοβούλιο. Μήπως θέλουν να καταργήσουμε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο; Με τέτοιες πρακτικές δεν υπηρετείται ούτε η διαφάνεια ούτε η λογοδοσία. Σήμερα αποφάσισαν ότι δεν πρέπει η Επιτροπή Ελέγχου να κυκλοφορήσει την έκθεση σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις, θέμα που συζητήθηκε στην επιτροπή μας πρόσφατα. Προφασίστηκαν την ερευνητική επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις. Την περασμένη Δευτέρα προφασίστηκαν την έρευνα για την αστυνομική βία στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της αστυνομίας. Κάθε μέρα και νέο πρόσχημα φτάνει να μην υπάρχει έλεγχος.

 

Check Also

Ελεγκτική Υπηρεσία: Τι αναφέρει για τη διαπραγμάτευση με Ryanair

Ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με την Έκθεσή της για τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για …

Σχέδιο Χορηγιών για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών – Όλες οι λεπτομέρειες

Σχέδιο Χορηγιών για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας Σε συνέχεια των …