«Χαμός» έξω από εκκλησίες – Κροτίδες και πετροπόλεμος

«Χαμός» έξω από εκκλησίες – Κροτίδες και πετροπόλεμος

Σύλληψη 19χρονου για οχληρία σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση πρόκλησης φωτιάς και επίθεσης εναντίον μελών της Αστυνομίας

Τις συνθήκες τραυματισμού 24χρονου από θραύσμα αυτοσχέδιας κροτίδας, όπως πιστεύεται από τις μέχρι τώρα εξετάσεις, διερευνά η Αστυνομία στην Πάφο, ενώ στη Λάρνακα, διερευνάται υπόθεση πρόκλησης φωτιάς, καθώς και επίθεσης εναντίον αστυνομικών, με τα μέλη της Αστυνομίας να έχουν προχωρήσει στη σύλληψη ενός νεαρού προσώπου, ηλικίας 19 ετών.

Ο τραυματισμός του 24χρονου σημειώθηκε γύρω στις 8.30 χθες το βράδυ, όταν ενώ ο νεαρός βρισκόταν μαζί με οικείους του για εκκλησιασμό, στον περίβολο Ναού σε χωριό της επαρχίας Πάφου, χτυπήθηκε στο δεξί μάτι, από θραύσμα αντικειμένου. Αυτός μετέβηκε για ιατρικές εξετάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε αιμάτωμα στον δεξιό οφθαλμό και αφού έτυχε περίθαλψης, ακολούθως έλαβε εξιτήριο.

Από τις εξετάσεις που έγιναν στη σκηνή από μέλη της Αστυνομίας, μεταξύ τους και Πυροτεχνουργός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, πιστεύεται ότι ο 24χρονος χτυπήθηκε από θραύσμα εργοστασιακού είδους πυροτεχνίας, που είχε μετατραπεί σε αυτοσχέδια χάρτινη κροτίδα.

Τις εξετάσεις συνεχίζει ο Αστυνομικός Σταθμός Κελοκεδάρων.

Στη Λάρνακα, σε Κοινότητα της Επαρχίας, λίγο πριν τις 1.30 τα ξημερώματα σήμερα, μέλη της Αστυνομίας κλήθηκαν σε σημείο, όπου είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά σε πάσσαλο της ΑΗΚ, καθώς και εστία φωτιάς σε παρακείμενο χωράφι.

Στο σημείο επιχειρούσαν μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για κατάσβεση των δύο εστιών φωτιάς, ενώ με την άφιξη και των μελών της Αστυνομίας, αριθμός νεαρών που βρίσκονταν στο προαύλιο παρακείμενης Εκκλησίας, άρχισαν να πετροβολούν και να εξυβρίζουν τους αστυνομικούς.

Αφού τα μέλη της Αστυνομίας προσέγγισαν τους νεαρούς, αυτοί τράπηκαν σε φυγή, με τους αστυνομικούς να ανακόπτουν ένα από αυτούς, νεαρό ηλικίας 19 ετών, και να προχωρούν στη σύλληψη του για αυτόφωρα αδικήματα οχληρίας. Ο 19χρονος τέθηκε υπό κράτηση για σκοπούς αστυνομικών εξετάσεων.

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκαν οι δύο εστίες φωτιάς, καθώς και το περιστατικό επίθεσης εναντίον των μελών της Αστυνομίας, διερευνά το Τμήμα Μικροπαραβάσεων Λάρνακας.

Η Αστυνομία, με αφορμή τα δύο αυτά περιστατικά, επισημαίνει για άλλη μία φορά, τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων, καθώς και από το άναμμα φωτιάς, όπως συνηθίζεται με τις εστίες λαμπρατζιάς.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, από το πρόσφατο παρελθόν, όπου πρόσωπα υπέστησαν εγκαύματα και ακρωτηριασμούς από τη χρήση κροτίδων. Οι κροτίδες και πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι. Είναι σκευάσματα με εκρηκτική ύλη, που είτε τραυματίζουν, είτε και σκοτώνουν, με τον κίνδυνο να είναι υπαρκτός τόσο για τα πρόσωπα που κάνουν χρήση τους, όσο και για άλλα πρόσωπα, που βρίσκονται μαζί ή κοντά τους.

Κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα, ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή, προκαλεί και το ανεξέλεγκτο άναμμα λαμπρατζιών, με τον κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς και της πρόκλησης ζημιάς σε άλλη περιουσία, να είναι επίσης υπαρκτός.

Η Αστυνομία, όπως κάθε χρόνο κατά την περίοδο του Πάσχα, βρίσκεται επί ποδός, με αστυνόμευση των σημείων όπου παρατηρούνται η παράνομη χρήση κροτίδων και το παράνομο άναμμα φωτιάς. Σκοπός είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση των δύο φαινομένων, καθώς και η ευαισθητοποίηση και η συμβολή όλων για την ομαλή διεξαγωγή των εορτασμών της Ανάστασης.