Χαμηλότερο IQ λόγω αλκοόλ στην εγκυμοσύνη

Οι μητέρες που καταναλώνουν αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης φέρνουν στον κόσμο παιδιά με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Αιτία είναι οι γονιδιακές μεταλλάξεις. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα που αφορούσαν τις επιδόσεις 4.000 παιδιών που είχαν υποβληθεί σε τεστ νοημοσύνης, καθώς επίσης και τις ποσότητες αλκοόλ που είχαν καταναλώσει οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της κύησης.
Στην περίπτωση των παιδιών με χαμηλότερο δείκτη IQ των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν από ένα έως τέσσερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, οι ειδικοί εντόπισαν τέσσερις γονιδιακές μεταλλάξεις που σχετίζονταν με τον μεταβολισμό του αλκοόλ στον οργανισμό τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το IQ των συγκεκριμένων παιδιών ήταν σχεδόν κατά δύο μονάδες πιο χαμηλό ανά γονιδιακή μετάλλαξη, συγκριτικά με εκείνο των υπολοίπων.

Κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε σε παιδιά των οποίων οι μητέρες απείχαν από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρ Ρον Γκρέι από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αν και οι διαφορές που παρατηρήθηκαν είναι μικρές, θα μπορούσαν ωστόσο να θεωρηθούν σημαντικές, καθώς ο χαμηλός δείκτης νοημοσύνης σχετίζεται με προβλήματα κοινωνικοποίησης, με φτωχότερη υγεία ή ακόμη και με πρόωρο θάνατο.

«Στην κρίση της κάθε γυναίκας έγκειται το αν θα καταναλώσει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εμείς απλά παραθέτουμε τα ευρήματά μας» αναφέρει ο δρ Γκρέι. «Προσωπικά θα συνιστούσα αποχή – γιατί να το ρισκάρει;».