Χαμηλή τεστοστερόνη ίσον υψηλός κίνδυνος εμφράγματος

Κι ενώ μέχρι πρότινος η τεστοστερόνη θεωρείτο ο κύριος παράγοντας για την πρώιμη (κατά 10 έτη) εκδήλωση καρδιακών νοσημάτων στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, τώρα πρόσφατη μελέτη έρχεται να ανατρέψει αυτή την αντίληψη.

Ερευνητές από την Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Αθήνας συσχέτισαν τη χαμηλή τεστοστερόνη με τον υψηλό κίνδυνο εμφράγματος.

Συγκεκριμένα, σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε υγιή άτομα, σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, σε ασθενείς με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο και, προσφάτως, σε υπερτασικούς ασθενείς, η χαμηλή τεστοστερόνη, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων καρδιακών παθήσεων.

Αντιστρόφως, ο κίνδυνος βρέθηκε ότι είναι μειωμένος κατά 30% στα άτομα άνω των 70 ετών με λίγο υψηλότερες τιμές τεστοστερόνης, δηλαδή στις μεγαλύτερες ηλικίες η τεστοστερόνη δρα προστατευτικά.

Επιπλέον, η χαμηλή τεστοστερόνη σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας, που όπως φάνηκε σε πρόσφατη μετανάλυση αυξάνει κατά 44 %, 62 % και 39% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εμφράγματος μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου αντιστοίχως.
radar.gr