Χαλινάρι στους Γερμανούς θα βάλει ο Μπάρακ Ομπάμα

Χαλινάρι στην γερμανική παντοδυναμία επι της Ευρώπης και στην πολιτική λιτότητας που προωθεί τα τελευταία χρόνια αναμένεται να βάλει ο Μπάρακ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης, αλλά και με στόχο να καταστήσει σαφές ποιός είναι ο κυρίαρχος του πλανήτη.

“Η διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας είναι πολύ σοβαρό θέμα για να αφήνεται στους Γερμανούς” δήλωσε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Μάριος Ευρυβιάδης σύμφωνα με δημοσίευμα του 24h.gr, θέλοντας να κάνει σαφές πως η επανεκλογή Ομπάμα θα σημάνει την προσπάθεια ανατροπής εκ μέρους των Αμερικανών της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη.
 
“Θα ζητήσουν από τους Γερμανούς να ρίξουν λεφτά στην οικονομία και να σταματήσουν την πολιτική της λιτότητας. Η Μέρκελ δεν μπορεί να αντισταθεί παρά το γεγονός ότι φαίνεται να λειτουργούν αυτόνομα ως κράτος” τονίζει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον Κύπριο διεθνολόγο ο “πλανητάρχης” πρέπει να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό αυτό, “Ο Ομπάμα θα αρχίσει να εκφράζει μία πιο ενεργητική πολιτική σε σχέση με την Ευρώπη γιατί δεν θέλει να διακινδυνεύσει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και να αφήσει τους Γερμανούς να κάνουν το παιχνίδι τους”, επισημαίνει.

Κάτι τέτοιο θα φαινόταν ιδιαίτερα χρήσιμο και για την Ελλάδα σύμφωνα με τον κύριο Ευρυβιάδη. “Το γερμανικό σύστημα καταρρέει. Επιθυμία των Αμερικάνων είναι να πάνε κόντρα στη λιτότητα των Γερμανών και να αποφύγουν την παγκόσμια ύφεση για να μπορούν να έχουν μπροστά τους υγιείς και ανοιχτές οικονομίες”, υποστηρίζει.