Σπάσιμο γραμματίων για αγορά ακινήτων

Την δυνατότητα για σπάσιμο  γραμματίων για αγορές ακινήτων δίνει  το 16ο διάταγμα που εξέδωσε την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών.  Συγκεκριμένα, επιτρέπεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της, στην περίπτωση που πρόσωπο επιθυμεί την αγορά περιουσίας εντός της Δημοκρατίας.

Διευκρινίζεται όμως  ότι η πληρωμή θα καταβάλλεται απευθείας σε λογαριασμό δανείου του πωλητή περιουσίας, εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος και νοουμένου ότι το δάνειο παραχωρήθηκε πριν την 27η Μαρτίου φέτος, με την προσκόμιση δικαιολογητικών εγγράφων στο πιστωτικό ίδρυμα.

Στο διάταγμα, διευκρινίζεται επίσης ότι, το πιστωτικό ίδρυμα βεβαιώνεται ότι στον λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο του αγοραστή δεν υπάρχουν επαρκή πιστωτικά υπόλοιπα για να καλύψουν τέτοια πληρωμή και ότι το υπόλοιπο ποσό παραμένει κατατεθειμένο σε κατάθεση προθεσμίας μέχρι τη λήξη της προθεσμίας με τους ίδιους όρους.

Στο νέο διάταγμα, διευκρινίζεται ότι για τις συναλλαγές εκτός της Δημοκρατίας, εντός της επαγγελματικής δραστηριότητας του πελάτη, για ποσά πέραν του €1 εκατ. οι αιτήσεις μπορούν επίσης να υποβάλλονται προς την Επιτροπή και από ιδρύματα πληρωμών, νοουμένου ότι υποβάλλονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα και κοινοποιείται το όνομα του πιστωτικού ιδρύματος που εμπλέκεται. Η Επιτροπή κοινοποιεί την απόφασή της τόσο προς το πιστωτικό ίδρυμα όσο και προς το ίδρυμα πληρωμών.

Επίσης, περιλαμβάνεται η προσθήκη πρόνοιας που επιτρέπει σε Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές να μεταφέρουν τον μισθό τους στις κατεχόμενες περιοχές (π.χ. τέλος της εβδομάδας), ο οποίος υπερβαίνει το επιτρεπόμενο ποσό των €300 ημερησίως, νοουμένου ότι το άτομο θα παρουσιάσει στις τελωνειακές αρχές τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι τα χρήματα προέρχονται από πληρωμή του μισθού του.

Στο μεταξύ, στο 7ο διάταγμα των περιορισμών για τις διεθνείς τράπεζες, τροποποιείται η παράγραφος 4(η) του Διατάγματος που στοχεύει στο να επιτρέπεται σε πιστωτικό ίδρυμα, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Διατάγματος, να παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες ή να ανοίγει νέο λογαριασμό σε εγχώριο πελάτη του που ήταν πελάτης του κατά την 25η Απριλίου, ημερομηνία έναρξης ισχύος του περί της Επιβολής Προσωρινών Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές των Ξένων Τραπεζών σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης Πρώτου Διατάγματος του 2013.

Εξάλλου, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση του 30% των μη εγγυημένων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου για την αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας που είναι υποθηκευμένη στην ίδια Τράπεζα.